• Головна
  • Війна
  • Російська влада намагається заманити туристів у Крим

Російська влада намагається заманити туристів у Крим

Втім дані показують, що «офіційний оптимізм» не працює

У червні Москва звинуватила Київ у обстрілі британськими ракетами Storm Shadow Чонгарського мосту, який з’єднує сушу площею 10 000 квадратних миль із південною Україною. Також півострів був об’єктом неодноразових атак безпілотників на морські цілі, залізничні лінії та нафтосховища.

Але попри зростання небезпеки — і припущення, що, коли Україна посилить свій контрнаступ, Київ може спробувати повернути півострів — окупаційна влада наполягає, що немає причин для занепокоєння, пише The Washington Post.

Зараз російські соцмережі рясніють рекламою дешевих путівок і оренди житла, наприклад: «Для тих, хто мріє про море! «Кримські канікули» запрошують Вас провести літню відпустку на пляжах Чорного моря!» та «Розгалужені пляжі, чисте море та розвинена готельна інфраструктура не залишать вас байдужими!» й «Відпочивайте та насолоджуйтеся літом стильно».

Крим давно є улюбленим місцем відпочинку для російської еліти та простих громадян. З царських часів його приморські санаторії та курорти, популяризовані у творах Антона Чехова та інших письменників, забезпечували відпочинок від «суєти Москви» та інших міст.

Але через 16 місяців після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, війна загрожує знищити туристичну сферу, від якої залежить Крим.

Так, минулого року півострів сколихнули бомбардування авіабази та вибух, який зруйнував частину єдиного мосту, що з’єднує Крим із материковою Росією. Водночас руйнування росіянами Каховської ГЕС у червні 2023 року може зашкодити забезпеченню Криму прісною водою.

Тим не менш, окупаційна влада на публіку демонструє спокій. Сухопутного вторгнення на горизонті немає, сказав так званий «голова Криму» Сергій Аксьонов місцевій телестанції. За його словами, влада отримала «нове обладнання для виявлення ворожих безпілотників на великій відстані». Він додав, що проблем з перетином Керченським мостом зараз немає, а літній сезон відпусток буде проходити за планом. Водночас Михайло Развожаєв, гауляйтер Севастополя, найбільшого міста Криму, заявив, що обвал Каховської дамби «жодним чином не вплине на водопостачання міста».

Один кримський екскурсовод сказав WP, що туристи продовжують відвідувати півострів і «завжди» будуть тут.

«Ми тут нічого не боїмося. Тут найбезпечніше місце в країні з точки зору оборони та зброї. Це не пропаганда. Ви б не ставили таких запитань, якби ви провели хоч один день у Луганську, Донецьку та Криму і поговорили з місцевими жителями», – сказав він.

Втім дані показують, що «офіційний оптимізм» не працює. Так, лише 1% російських бронювань готелів цього року було зроблено в Криму, згідно з даними порталу онлайн-бронювання Ostrovok.Ru, порівняно з 3% минулого року та 19% роком раніше. За офіційними даними, 60% кримських туристичних компаній минулого року втратили гроші, а сумарні збитки склали 10 мільйонів доларів, оскільки дохід від туризму впав приблизно на третину.

«У Криму справді менше людей, ніж зазвичай. Багатьох людей налякали військові новини і різні «фейки». Вони змінили плани і вирішили не їхати в Крим цього сезону», — сказав Микита Кримський, екскурсовод у Ялті.

Але, за його словами, літо «в розпалі», а пляжі переповнені людьми.

«Наші гості читають і дивляться новини, тому наш відділ бронювання отримує багато телефонних дзвінків із багатьма запитаннями — чи безпечна тут ситуація тощо», — сказала Анна, менеджерка з маркетингу, яка працює з готелями та туристичними агентствами в Криму.

За її словами, багато відвідувачів, стурбовані недавніми новинами й зараз скасовують свої літні бронювання.

Через відсутність рейсів на півострів РЖД [Российские железные дороги, - ред.] збільшили кількість поїздів до Криму та додали додаткові пункти огляду вагонів на мосту, щоб скоротити час очікування водіїв.

Деякі готелі типу «все включено» знизили ціни на 60%. Інші просто вирішили не відкриватися цього літа.

Водночас російський уряд підтримує зусилля з просування іміджу «нормальної обстановки», такі як літній табір у курортному місті Євпаторія для дітей із Білгорода поблизу кордону Росії з Україною, регіону, який регулярно зазнає інтенсивних обстрілів і атак безпілотників.

Виконавча директорка Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе заявила, що цього року Крим може увійти до «п’ятірки найкращих місць відпочинку росіян».

«Динаміка, звичайно, не буде такою, як у 2021 році, коли Крим побив свій туристичний рекорд. Туристичний потік у 2023 році буде приблизно на 30% меншим, ніж минулого року. Але люди можуть потрапити до Криму. Більше того, Крим – єдиний регіон з усіх регіонів Росії, який порівняно з минулим роком не підняв ціни, а знизив їх», — сказала вона в нещодавньому інтерв’ю російським ЗМІ.

За її словами, що спільнота лояльних відвідувачів повертатиметься щороку — незважаючи ні на що.

Так, Олена, 55-річна вчителька з Москви, сказала, що її родина планує приїхати цього літа, як і щороку. Вона зазначила, що любить природу та зручність півострова.

«Щодо можливих проблем з їжею, водою та світлом — я абсолютно не переживаю. Були різні часи і ще гірші. Я їздила у Крим і в радянські часи, і до 2014 року, і після», – каже вона.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що без відвойованого Криму не буде перемоги України.