• Головна
  • Війна
  • Суд у Страсбурзі виніс рішення у справі про окупацію Донбасу росіянами: коли його оголосять

Суд у Страсбурзі виніс рішення у справі про окупацію Донбасу росіянами: коли його оголосять

Це рішення ЄСПЛ стане аргументом й для інших судових процесів

Європейський суд з прав людини виніс рішення у великій справі про окупацію Донбасу. Але оголосять вирок 25 січня.

Про це повідомила у Facebook уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

«Відкриваємо (вже за традицією) новий рік в ЄСПЛ… рішенням по прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії», — написала Сокоренко.

За її словами, 25 січня 2023 року ЄСПЛ публічно оголосить рішення у так званій справі по Донбасу — першій справі щодо захоплення східної України у 2014 році, коли Росія розпочала війну проти України. Це означатиме, що суд визнає контроль Росії на Донбасі та визначає часові й територіальні межі окупації. Це рішення ЄСПЛ стане аргументом й для інших судових процесів.

Водночас справа «Україна та Нідерланди проти Росії» стосується адміністративної практики порушень Росією прав людини на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей з 2014 року, у тому числі й збиття Малайзійського боїнга MH17 у 2014 році.

Уповноважена у справах ЄСПЛ підкреслила, що як юристка, яка веде цю справу з 2014 року та знає, скільки зусиль було покладено, вона може стверджувати, що ЄСПЛ перейде до розгляду справи по суті.

«Це буде ще один міжнародно-правовий цвях в труну російських загарбників. А це тільки початок року», — зауважила Сокоренко.

Нагадаємо, Окружний суд Гааги дійшов рішення про те, що авіалайнер MH17 був збитий комплексом «Бук» з території, що не була підконтрольна Україні. Також Гаазький суд визнав бойовиків «ДНР» винними у знищенні літака, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, та у вбивстві 298 пасажирів. Це найбільша кількість жертв в історії авіації з усіх випадків збиття цивільних лайнерів. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.