• Головна
  • Війна
  • Побутові конфлікти та пияцтво: як російські окупанти вбивають один одного поза полем бою

Побутові конфлікти та пияцтво: як російські окупанти вбивають один одного поза полем бою

На 10-й місяць війни частка російських втрат від friendly fire перевищила загальносвітову умовну норму

Протягом повномасштабного вторгнення в Україну російські військові гинули не лише в боях, але й несли небойові втрати. Зокрема, це ставалось через «дружній вогонь», хоча Міноборони рф намагається приховати цю статистику.

Про це пишуть «Важные истории».

Так, у розслідуванні видання стверджується, що недбалість командування та низька якість військової підготовки виснажують російські війська ще до відправки на фронт. Тому однією з найпоширеніших причин загибелі окупантів називається необережне поводження зі зброєю.

«У вивчених виданням вироках гарнізонних військових судів повторювався приблизно один і той самий сюжет: військовий забув поставити зброю на запобіжник і випадково або заради жарту вистрілив у товариша по службі», зазначають розслідувачі.

Також до загибелі загарбників часто призводить:

  • пияцтво в армії;
  • недбалість командирів;
  • невміння користуватися військовою технікою;
  • побутові конфлікти.

«Вживання військовослужбовцями алкоголю під час служби — головна причина випадків у збройних силах, таких як травми, конфлікти, вбивства, принаймні в мирний час на території поза зоною бойових дій», наголошують військові експерти з Conflict Intelligence Team.

Зокрема, наводиться приклад, коли контрактник Станіслав Болкунов убив товариша по службі і сів на 10 років. Іншим військовим він говорив, що вистрілив, бо «хотів зняти напругу й іншого виходу не знайшов».

Водночас вбивства товаришів по службі на полі бою в Україні у вироки військових судів не потрапляють. Хоча часто військові опиняються під вогнем з боку своїх через проблеми зі зв'язком і наведенням вогню на цілі. На думку експертів, на 10-й місяць війни частка російських втрат від friendly fire перевищила загальносвітову умовну норму.

Нагадаємо, президент рф владімір путін на зустрічі з матерями мобілізованих заявив, що «всі ми смертні, і ми колись із цього світу всі підемо».