• Головна
  • Війна
  • Зеленський розповів, скільки російських військових перебуває на захопленій ЗАЕС

Зеленський розповів, скільки російських військових перебуває на захопленій ЗАЕС

Президент України зазначив, що наразі ЗАЕС відключена і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести

На Запорізькій атомній електростанції перебуває пів тисячі російських бойовиків із військовою технікою. Відтак, український технічний персонал працює там як заручники.

Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю французьким ЗМІ.

"Росія захопила цю [Запорізьку — ред.] атомну станцію. Зараз там знаходиться технічний персонал України, але вони — як заручники, бо там знаходиться 500 бойовиків, окрім техніки. Це вже підтвердило МАГАТЕ", — зазначив він.

Президент України зазначив, що наразі ЗАЕС відключена, і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести.

Зеленський підкреслив, що росія не зацікавлена у роботі станції. Так, за словами глави держави, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

Президент України також наголосив на ризику ядерного вибуху на станції через дії росіян, нагадавши, що на ЧАЕС зірвався один блок, а на ЗАЕС загалом шість блоків.

Нагадаємо, 21 серпня о першій ночі російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС. Внаслідок чергового обстрілу було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС. Відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива. О 2-ій ночі персонал ЗАЕС знайшов можливість і налагодив живлення власних потреб енергоблоку №6 від системи шин інших енергоблоків станції. Дизель-генератори 6-го енергоблоку вимкнули і перевели в режим чергування.