• Головна
  • Війна
  • Захоплена росіянами Запорізька АЕС вийшла з-під контролю — гендиректор МАГАТЕ

Захоплена росіянами Запорізька АЕС вийшла з-під контролю — гендиректор МАГАТЕ

На території ЗАЕС багато ядерного матеріалу, і потрібно пересвідчитися, що він перебуває під захистом

Ситуація на Запорізькій АЕС, яка опинилася під контролем російських загарбників, вийшла з-під контролю. Це стосується забезпечення заходів ядерної безпеки.

Про це розповів генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі в інтерв’ю AP.

За словами Гроссі, на Запорізькій АЕС були порушені "всі заходи ядерної безпеки", оскільки станція перебуває в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Як зазначає гендиректор МАГАТЕ, через російське вторгнення було перервано ланцюг постачання обладнання та запасних частин на Запорізьку АЕС, тому в МАГАТЕ не впевнені, що станція отримує все, що їй потрібно для безпечної роботи.

"Якщо зібрати все це разом, ви отримаєте сукупність речей, які не повинні відбуватися на жодному ядерному об’єкті. І ось чому я з першого дня наполягав на тому, щоб ми мали змогу поїхати туди, щоб провести оцінку безпеки, провести ремонт і надати допомогу, як ми вже зробили в Чорнобилі", — сказав Гроссі.

До того ж, зазначив посадовець, на території ЗАЕС багато ядерного матеріалу, і потрібно пересвідчитися, що він перебуває під захистом.

Довідково:Запорізька АЕС захоплена російськими військами 4 березня. На її території перебуває велика кількість військової техніки та близько 500 військових рф. Енергоатом заявляв, що Запорізька АЕС фізично контролюється російськими військами, але працює в енергосистемі України.