• Головна
  • Війна
  • Туреччина відпустила російський корабель із викраденим з України зерном

Туреччина відпустила російський корабель із викраденим з України зерном

Кількома днями раніше Туреччина затримала корабель рф, який намагався перевезти зерно з Бердянська

Міністерство закордонних справ України запросило посла Туреччини у зв’язку з "неприпустимою ситуацією", що склалася довкола "перевезення російським судном "Жібек Жоли" краденого українського зерна". Турецька сторона відпустила раніше затриманий корабель рф, який перевозив вкрадене в Україні зерно.

Про це йдеться в оприлюдненій 7 липня заяві Міністерства закордонних справ.

Корабель Zhibek Zholy. Фото із сайту vesseljoin.com

За інформацією МЗС, судно намагалося перевезти зерно з тимчасово окупованого Бердянська до турецького порту Карасу.

"Завдяки оперативному втручанню відповідних органів влади України, це судно не змогло розвантажити крадене і було затримане. До турецької сторони було направлено запит на арешт судна і вантажу. Водночас, ігноруючи звернення української сторони, ввечері 6 липня судно було відпущене", — йдеться в повідомленні Міністерства.

У МЗС наголошують, що українська сторона "з глибоким розчаруванням" сприйняла цю інформацію і звертається до турецької сторони з "наполегливим проханням" провести розслідування зазначеної ситуації й надати вичерпну відповідь на запити відповідних органів влади України, а також усіма засобами запобігти подібним випадкам у майбутньому.

"Міністерство закордонних справ і міжнародні партнери України засуджують злочинні дії рф щодо викрадення та вивезення з української території зернових до іноземних країн", — додали у відомстві.

Водночас турецька сторона заяву МЗС України наразі не коментувала.

Нагадаємо, 3 липня Посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що турецькі митні органи затримали російське вантажне судно із зерном, яке Україна вважає викраденим. Корабель, ймовірно, привіз вантаж із тимчасово окупованого Бердянська.