• Головна
  • Війна
  • Загиблого фотожурналіста Макса Левіна стратили російські солдати - розслідування RSF

Загиблого фотожурналіста Макса Левіна стратили російські солдати - розслідування RSF

Відомого українського фотожурналіста Макса Левіна вбили двома прицільними вистрілами в голову, ймовірно після допитів та тортур. Таких висновків дійшли в організації "Репортери без кордонів" (RSF), які ретельно вивчали справу.

"Докази, зібрані RSF, вказують на те, що український фотожурналіст Макс Левін та його друг, який був з ним, були страчені російськими військовими - ймовірно, після допитів і тортур, у день їх зникнення, 13 березня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

У висновках також йдеться, що Макс Левін, ймовірно, був убитий одним або двома пострілами зблизька. А його друг Олексій Чернишов міг бути спалений живцем. Про це свідчать докази, зокрема розташування його тіла. Поблизу також було виявлено сліди перебування російських військових.

ФОТО: RSF

За даними RSF, вбивство могло бути скоєно військовослужбовцями 106 повітряно-десантної дивізії або бійцями спецназу. Командує 106 дивізією полковник Володимир Селіверстов.

Нагадаємо, 1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна. Максим у супроводі Олексія Чернишова, військовослужбовця та в минулому фотографа, відправились у Гуту Межигірську 13 березня документувати наслідки російської агресії. Вони залишили машину та пішли в бік села Мощун. З того часу зв’язок із обома чоловіками зник.

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За мужність” фотожурналіста Левіна посмертно.