• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: у Маріуполі знайшли ще одну братську могилу

Ситуація на фронті: у Маріуполі знайшли ще одну братську могилу

Головне про події дня на фронті

Триває п’ятдесят восьма доба війни. За цей час на Київщині відновили 11 мостів, ще на 15 тривають роботи з відкриття переправ.

Окрім відновлення руху через річки розчищено понад 300 кілометрів доріг та вулиць у звільнених від російських окупантів населених пунктах. Також знешкоджено понад 20 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Натомість у Харкові затримали колаборантку, яка здавала позиції ЗСУ російським окупантам. За завданням куратора жінка встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України. Крім того, за версією слідства, інформаторка допомагала ворогу вести вогонь по освітніх, медичних та торговельних закладах Харкова, а також житлових кварталах міста.

У Харківській області тим часом знайшли спалені тіла двох мешканців села, які були закатовані російськими окупантами.

У Ірпіні ж троє російських військових на очах в 17-річної дівчини зґвалтували її матір та сестру. Від отриманих травм та знущань обидві загинули.17-річна дівчина, яка стала свідком жорстоко вбивства своїх рідних, чотири дні жила з трупами у будинку у стані психологічного шоку.

Також у Маріуполі знайшли ще одну велику братську могилу. На супутникових знімках Planet видно, що розмір масового поховання становить 45 на 25 метрів. Тут може бути поховано щонайменше 1000 вбитих росіянами маріупольців.

Фото: Радіо Свобода

"Це найбільший геноцид в Європі від часів Голокосту. Ще не менше 15 тисяч маріупольців похилого віку та з хронічними захворюваннями можуть померти. Адже в заблокованому місті катастрофічна нестача питної води, продовольства та ліків", — повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Водночас Кремль продовжує зачистку вищого керівництва армії та флоту Росії. За інформацією воєнної розвідки України, усунуто з посади та заарештовано командувача ЧФ РФ адмірала Ігоря Осипова.  Слідчі дії проводяться відносно начальника штабу – першого заступника командувача ЧФ віце-адмірала Сергія Пінчука. Також усунуто з посади генерал-лейтенанта Владислава Єршова, генерал-лейтенанта Сергія Киселя, генерал-майора Аркадія Марзоєва та полковника Миколу Пономарьова.

Крім того, відомо, що російська армія зайшла на територію ще двох громад на Херсонщині — Великолепетиської та Горностаївської. Місцевих жителів просять не панікувати та тримати при собі документи.

Також на Херсонщині звільнили голову Нововоронцовської ТГ. За словами Вілкула, Марчук "трохи пом'ятий, але, головне, живий".

"Добу просидів у катівнях у орків. Учора покидьки вкрали його як старшого колони в гуманітарному коридорі, коли ми намагалися вивезти мирних жителів із тимчасово окупованих територій Херсонської області", — пише начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Тим часом Національна гвардія України показала відео, на якому зафіксовано збитий її військовослужбовцями російський гвинтокрил К-52 "Алігатор".