• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: у Маріуполі росіяни облаштували братські могили та скидають туди тіла насипом

Ситуація на фронті: у Маріуполі росіяни облаштували братські могили та скидають туди тіла насипом

Головні новини з фронту на цю годину

У рф знову з’явився фейк про "звільнення" Рубіжного на Луганщині росіянами, тоді як це місто залишається під контролем України. Про це у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Втретє з початку війни: міноборони рф знову повідомило про "визволення" Рубіжного.️ Заява — знову фейк️", — написав очільник області.

Водночас на Луганщині російські загарбники контролюють близько половини міста Попасна, з якого депортують людей до окупованого "лнр" Первомайська.

"Зараз росіяни контролюють близько половини міста. До цього району ми доступу не маємо. З окупованої частини Попасної росіяни "евакуюють", тобто депортують, людей до Первомайська", — розповів Сергій Гайдай.

Він зазначив, що в цьому місті вуличні бої йдуть без упину, люди живуть у бомбосховищах, вийти на вулицю не мають можливості через щільність обстрілів. Вцілілих будинків у Попасній немає. Нині медичну допомогу можуть надати лише військові лікарі. За даними міської ВЦА, з 24 лютого у Попасній внаслідок обстрілів загинуло понад 100 людей, а у бомбосховищах досі залишається понад 2,5 тисячі мешканців міста.

Однак протягом доби ворогу не вдалось просунутись в Луганській області.  Про це сказав радник глави Офісу Президента Олексій Арестович на брифінгу.

"Напрямок головних зусиль противника залишається незмінним. Це від Ізюма на Слов'янськ і Краматорськ. Хочу зазначити, що протягом доби противнику не вдалось просунутись ані в Луганській області, ані на напрямку Гуляйполе", — розповів Арестович.

Тим часом на Авдіївському напрямку на Донеччині російські загарбники спробували прорвати оборону українських захисників, але зазнали невдачі. Агресор веде обстріли вздовж усієї лінії фронту. Про це у Телеграмі повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Впродовж останньої доби росіяни ведуть обстріли по мирному населенню вздовж усієї лінії фронту, найактивніше — на Мар’їнському, Авдіївському, Очеретинському і Торецькому напрямках. На Авдіївському напрямку росіяни спробували прорвати нашу оборону, але зазнали невдачі", — написав очільник області.

Він зазначив, що в самому місті Авдіївка російські снаряди протягом доби пошкодили декілька житлових будинків, сільгосппідприємство, медичний заклад. Також вчора перебили газогін та лінії електропостачання — надвечір подачу електрики вже відновили, зараз тривають роботи з відновлення постачання газу.

В Очеретиному пошкоджено будинки та перебито електромережі.

У Мар’їнській громаді під обстрілами Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. Пошкоджено електропостачання — фахівці працюють над відновленням.

На Торецькому напрямку під вогнем "Градів" селище Нью-Йорк та прилеглі села. Є пошкоджене житло, але, на щастя, без постраждалих.

У Маріуполі ж загарбники в районі об’їзної дороги облаштували декілька братських могил та в пластикових пакетах скидають туди тіла насипом. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі.

"Маріуполь. На зараз. Військові злочини. В результаті довгого пошуку та ідентифікації місць масового поховання загиблих маріупольців нами встановлено факт облаштування та масового поховання загиблих маріупольців в с. Мангуш. В районі об’їзної дороги окупанти облаштували декілька братських могил розміром до 30 метрів кожна і вантажівками звозять тіла загиблих, фактично просто скидаючи їх насипом", — написав Андрющенко.

Він зазначив, що всі тіла росіяни кладуть в пластикові пакети.

"Тобто це знов підтверджує нашу попередню інформацію про накопичування тіл загиблих в іншому місці в районі промзони в Маріуполі. Це прямий доказ військових злочинів і намагання їх приховати", — підкреслив радник мера.

Згодом у Маріупольській міській раді опублікували знімок території, де влаштували поховання.

Фото: Маріупольська міська рада

"Околиці селища Мангуш. Бабин Яр 21 століття. Сектор поховань вже вдвічі більший за все кладовище поруч. Майже 80 років тому нацисти розстріляли 12 тисяч маріупольців у селищі Агробаза. Це поруч із Мангушем. Не більше 13 км. Історія знов повторюється. Тільки замість німецьких фашистів прийшли російські", — додали у міськраді.

Між тим росіяни хочуть прискорити проведення фейкового "референдуму" на Херсонщині, щоб оголосити про утворення там ще однієї "народної республіки". Нині окупанти активізували підготовку.  Про це в Телеграмі написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Дату імітації волевиявлення народу перенесли на 27 квітня. Після утворення так званої "ХНР" загарбники планують організувати примусову мобілізацію населення на війну з Україною", — написала Денісова.

Водночас, за її словами, окупанти поставили за мету повністю припинити гуманітарну підтримку області з боку української влади.

"У селі Золота Балка Херсонської області представники російських окупаційних військ провели збори з місцевим населенням, де заявили про те, що "зелених коридорів" більше не буде, людям заборонили залишати населений пункт", — повідомила Уповноважена ВР з прав людини.

Крім того, попередили, що у разі обстрілу їхніх позицій підрозділами Збройних Сил України російські загарбники почнуть обстріл населеного пункту. Окупанти продовжують обхід помешкань, проводять обшуки.

За час окупації регіону, за даними Національної поліції України, на Херсонщині були позбавлені волі та захоплені у заручники 76 громадян України. 36 людей вже звільнені.

Так, сьогодні стало відомо, що у селищі Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області на одному з блокпостів затримали і відвезли на "допит" кримського татарина Сервера Байрамова. Про це повідомляє у Фейсбуці Кримськотатарський ресурсний центр.

Наразі місцеперебування Байрамова невідоме, “але, ймовірно, його відвезли у 17 училище, там окупанти проводять “допити”.

Однак на півдні українські захисники здійснили сім влучних ударів по позиціях російських загарбників. Про це оперативне командування "Південь" повідомляє у Фейсбуці.

Разом з тим Харківщину за добу російські війська обстріляли 15 разів, унаслідок цього постраждали 5 людей. Про це повідомив у своєму Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Цієї доби російські окупаційні війська знову обстрілювали райони Харкова з реактивних систем залпового вогню, було близько 15 обстрілів. Унаслідок обстрілів окупантами постраждали 5 цивільних: 3 — у м. Харків, 2 — в Чугуївському районі. Зменшення інтенсивності вогню — це хибне уявлення. Спрогнозувати дії окупантів дуже складно. Тому просимо жителів без крайньої необхідності не покидати місць укриттів", — сказав голова ОВА.

За його інформацією, вогонь артилерії влучав по Салтівці, ХТЗ, Олексіївці, центральній частині міста, інших спальних районах. По області — в м. Дергачі, в Золочівському напрямку, Чугуївському районі.

Попри це сьогодні у Харківській області українські військові знищили російський винищувач Су-34.

Також штурмовики 128-ї бригади з відстані 4,5 км знищили українською ракетою "Стугна" російський танк Т-72. Про це повідомили у Фейсбуці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.