• Головна
  • Війна
  • Чи загрожує українцям дефіцит продуктів: в Уряді дали свій прогноз

Чи загрожує українцям дефіцит продуктів: в Уряді дали свій прогноз

Не подорожчає і борщовий набір

Курячі яйця, м'ясо птиці, молоко та овочі не будуть дефіцитними на внутрішньому ринку України цього року. Про це заявив у ефірі національного телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

"До повномасштабного вторгнення росії Україна експортувала до 40% яєць. Тому у разі знищення об'єктів птахівництва, як у Чорнобаївці, ми перш за все говоримо про скорочення експорту, але дефіциту на внутрішньому ринку не буде", — підсумував він.

Аналогічна ситуація з м'ясом птиці або виробництвом молока: ті втрати, які зазнали, можуть становити до 10-15%, і це знову ж таке, стосується скорочення експорту.

Крім того, за його словами, цього року на заході та в центрі України буде збільшено площі під овочі, що входять до базового борщового набору – капуста, морква, буряк, картопля. Також їх виробництво планують утримати на рівні завдяки спільному проекту міністерства та міжнародних партнерів "Сади перемоги".

"Це дозволить перекрити часткове зменшення виробництва на Півдні та Сході для того, щоб усіх українців забезпечити відповідною овочевою продукцією", – наголосив Висоцький.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні сформовано стратегічні запаси їжі на декілька років. В Уряді також пообіцяли допомогти бізнесу з посівною кампанією, яка розпочалась у всіх частинах країни, де не ведуться активні бойові дії.