Внаслідок війни з росією загинуло 12 журналістів

Під час війни скоєно злочини щонайменше відносно 56 представників ЗМІ

Жертвами воєнної агресії стали 12 журналістів. Ще 10 представників ЗМІ отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Про це повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

"Станом на сьогодні, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, збройними силами РФ та іншими окупаційними військами, скоєно злочини щонайменше відносно 56 представників ЗМІ. 15 із них громадяни інших держав", — пише прокурорка у Фейсбуці.

Постраждали також й 4 громадяни Британії, двоє громадян Чехії, двоє журналістів з Данії та ще двоє з ОАЕ.  Також ушкоджень зазнав репортер Швейцарії, двоє громадян США, один з яких загинув. Крім того, загинув громадянин Ірландії та громадянка РФ.

Тільки вчора під час зйомок евакуації з розбомбленого Чернігова потрапили під обстріл автомобілі знімальних груп телеканалу 1+1 та турецького TRT World.

"Осколкове поранення отримав кореспондент Андрій Цаплієнко, який у своєму професійному житті побував не на одній війні, а нині висвітлює наджорстоку у рідній країні. За фактом цієї атаки розпочато розслідування порушення загарбниками з РФ законів і звичаїв війни", — зазначила Венедіктова.

Також правоохоронці зареєстрували щонайменше 7 проваджень щодо обстрілів, знищення або пошкодження телевеж та телерадіокомпаній.

Додамо, облік злочинів проти журналістів Офіс Генерального прокурора веде разом з Інститутом масової інформації. За їхнім моніторингом, проти журналістів та медіа в Україні з початку широкомасштабного вторгнення скоєно вже 148 протиправних дій.

Нагадаємо, на лінії фронту під Києвом зник відомий фотожурналіст Макс Левін. Чоловік востаннє виходив на зв’язок 13 березня у Вишгородському районі.