• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: українські захисники звільнили село Лук’янівка на Київщині, знищивши близько 40 окупантів

Ситуація на фронті: українські захисники звільнили село Лук’янівка на Київщині, знищивши близько 40 окупантів

Головні новини дня з фронту

Триває тридцята доба героїчного протистояння українців проти росії. На окремих напрямках противник намагається вести штурмові дії, та безуспішно.

На тимчасово зайнятих територіях України окупанти продовжують терор місцевого населення. Примусово вивозять людей на територію рф та хаотично стріляють, вилучають автомобільну техніку та особисті речі.

У тимчасово окупованому Луганську окупанти розмістили військовий госпіталь. Він повністю зайнятий пораненими військовослужбовцями рф. Частина лікарні відведена для зберігання трупів, адже місцеві морги переповнені.

У Запорізькій області 70 окупантів влаштували бунт і відмовилися виконувати накази свого керівництва. Водночас вороги не припиняють обстріли об'єктів цивільної інфраструктури Запорізького краю. Зокрема, нанесли артилерійські удари по м. Гуляйполе. Дані щодо жертв серед цивільного населення уточнюються.

У населеному пункті Пологи противник влаштовує провокації, спрямовані на дискредитацію ЗСУ. Зокрема, окупанти об’їжджають квартали міста і попереджають про "обстріли", які нібито будуть з боку захисників України.

У іншому місті Запорізької області, приїхали російські військові й запропонували владі "співпрацю", однак отримали відмову. Про це повідомив селищний голова Кирилівки Іван Малєєв.

"Сьогодні до нас заїхали гості, представники РФ, військові. Представилися "військова комендатура міста Мелітополя". Звісно, ​​запропонували співпрацювати. На що ми, звісно, ​​відмовилися. Тому я не знаю, наскільки довго вони дадуть нам можливість ще працювати", — зазначив посадовець.

Натомість у Мелітополі, Галина Данильченко, яка називає себе головою міста, привласнила гумдопомогу. Вона не дозволяє видавати її людям.

"Самопроголошений керівник окупаційної адміністрації Галина Данильченко видала особистий наказ заборонити видавати гуманітарну допомогу. Пожежна частина заблокована окупантами зі зброєю. Вивезти гуманітарну допомогу для її розповсюдження нам не дають", — повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Тим часом у Маріуполі окупанти знищили дитячий реабілітаційний центр, який тільки восени 2021 року відкрився після реконструкції. Цей сучасний медичний об’єкт збудували спільно з Європейським інвестиційним банком. Про кількість постраждалих інформації наразі немає.

Російське міноборони сьогодні заявило, що концентруватимуться на "повному звільненні Донбасу", але й може спробувати взяти штурмом Київ, Харків та інші обласні центри. Також окупанти заявили, що бойовий потенціал Збройних сил України істотно знижений.

Крім того, агресори з моря обстріляли Санжійку на Одещині. ВМС наголосили, що, попри обстріли, російські окупанти з 10 години заявили про відкриття гуманітарного коридору для іноземних суден якраз повз місце обстрілу. Також на Одещині українські сили ППО збили три російських ракети морського базування.

Та попри це захисники звільнили с. Лук’янівка на Київщині, знищивши близько 40 окупантів, 3 танки і 9 БМП.  Контрнаступ на Лук'янівку збройні сили України почали о 12:00 24 березня, а вже за 5 годин, о 17:00, село звільнили, повністю вибивши звідти окупантів. За словами полоненого окупанта, якого захопили ЗСУ, у Лук’янівці було близько 200 росіян. Частину ліквідували українські військові, інші загарбники втекли.

Також сьогодні Україна отримала рекордний обсяг гумдопомоги — майже 10,3 тис тонн, у тому числі 274 транспортних засоби та 3, 5 тис тонн дизельного пального. За весь час повномасштабного вторгнення окупантів на територію України оформлено вже 138 тис тонн гуманітарної допомоги та понад 3000 транспортних засобів.