• Головна
  • Війна
  • Війна в Україні та повернення Криму: як реінтегрувати півострів

Війна в Україні та повернення Криму: як реінтегрувати півострів

Перш за все потрібно працювати з дітьми та молоддю

Після початку повномасштабної війни Україна наблизилася до повернення своїх анексованих територій.  Заступник генерального директора Українського інституту, журналіст, правозахисник, дослідник та менеджер освітньо-культурних проєктів, співзасновник громадських організацій КримSOS та Кримський Дім Алім Алієв впевнений, що Україна скоро поверне Крим. А для того, щоб його інтегрувати назад в українське суспільство, експерт вважає, що потрібно працювати з дітьми та молоддю.

"Там народилося покоління, яке пішло в школу при окупації, й ми маємо думати про них. Давати їм розуміння, що таке історія України, українська та кримськотатарська мови, культура, традиції. З іншого боку на політичному рівні ми маємо говорити про кримськотатарську національну територіальну автономію в складі України. Це не подарунок кримським татарам за повернення Криму, а відповідальність за свою батьківщину", — пояснює Алім Алієв.

Він додає, що важливою залишається культурна дипломатія — елемент національної безпеки будь-якої країни.

"Ми маємо працювати з нашими наративами. Якщо ти не працюєш з культурною дипломатією, то про тебе починають розповідати інші країни. Про нас довший час розповідали росіяни, тому у них Крим, Малевич, борщ — російський. Зараз ми активно повертаємо ці дискурси. Під час останніх тижнів у нас є можливість говорити про те, хто такі українці. Що у нас не націоналісти, як це показує Путін, а мультикультурна нація", — каже Алім Алієв.

Також він наголошує, що люди, які живуть при окупації, пам'ятають, що означає жити при Україні.

"Ми робимо дослідження в Криму і бачимо, що люди дивляться на Україну як на цивілізаційний вибір. Ми маємо робити наголос, що Росія — це репресії, тюрми, незрозумілі правила гри, коли у тебе забирають бізнес. А Україна — це прозорі правила, європейський вектор та рівність в діях", — зазначає Алім Алієв.

Водночас після деокупації він бачить Крим як "модель співіснування різних людей, півострів, де розвивається креатив, культура, туристична галузь, півострів, куди приїжджають надихатись".

Більше про Крим, настрої населення, боротьбу за півострів та реінтеграцію дивіться у відео на YouTube-каналі Lviv.Media.