• Головна
  • Війна
  • Війна в Україні: що зараз робить спільнота кримських татар

Війна в Україні: що зараз робить спільнота кримських татар

Кримські татари в Україні та світі докладаються до перемоги над Росією

На Львівщині мешкає близько 2,5 тисяч кримських татар. Усі вони зараз активно працюють задля перемоги України. Про це розповідає заступник генерального директора Українського інституту, журналіст, правозахисник, дослідник та менеджер освітньо-культурних проєктів, співзасновник громадських організацій КримSOS та Кримський Дім Алім Алієв.

"Кримські татари й в ЗСУ, і волонтерять, і допомагають жінкам та дітям виїжджати, привозять гуманітарну допомогу від діаспор з інших країн", — каже Алім Алієв.

Щодо діаспори він додає, що вона активно почала працювати ще з 2014 року.

"Є потужна діаспора в Туреччині, Румунії, США, Литві. Вони кожен на своєму місці і під час війни працюють. Наприклад, діаспора в Туреччині активна та впливова, вона може впливати й тиснути на політичний естеблішмент Туреччини, тому в Ердогана достатньо сильна позиція щодо України", — пояснює Алім Алієв.

Водночас в самому Криму, за словами Алієва, також частина населення діє. Хоча настрої серед людей є різні.

"Якщо умовно поділити, бо немає соціології, це третина проукраїнських, третина проросійських та третина тих, хто не має чіткої позиції. Проукраїнські — це не просто ті люди, які чекають, коли Україна поверне Крим, а які роблять нішеві ініціативи", — говорить Алім Алієв.

Проте він наголошує, що абсолютна більшість кримських татар, українців і навіть деякі росіяни, як, наприклад, батьки приятелів Аліма Алієва, активно підтримують Україну.

"За час окупації для українців і кримських татар, які лишилися на півострові, важливо зберегти ідентичність, а в Криму відбувається колонізація. І це не тільки мілітаризація півострова та свідомості, а ще й стирання ідентичності.  З іншого боку є інший виклик — заміщення населення. З Криму виїхало 50 тисяч людей, а до Криму як мінімум пів мільйона було ввезено Росією.  Чітка та яскраво виражена ідентичність кримських татар та українців це загроза для національної безпеки Росії. Вони так вважають принаймні", — акцентує Алім Алієв.

Тож через це люди, які залишилися в Криму не лишаються осторонь.

Більше про Крим, настрої населення, боротьбу за півострів та реінтеграцію дивіться у відео на YouTube-каналі Lviv.Media.