• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: у Херсоні пройшов проукраїнський мітинг, а на Миколаївщині збили 4 ворожих вертольоти

Ситуація на фронті: у Херсоні пройшов проукраїнський мітинг, а на Миколаївщині збили 4 ворожих вертольоти

Головні новини з фронту на цю годину

Захисники Миколаєва збили чотири російські вертольоти та 1 літак. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив глава обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Один український військовий поцілив одразу у 3 вертольоти з зенітної гармати. Одного з пілотів взяли у полон.

Наразі російські війська обстрілюють Миколаїв з реактивної артилерії. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Місцеві мешканці повідомляють, що снаряди впали на житлові будинки в районі Ракетного урочища.

Раніше у Миколаєві російські танки пішли на аеропорт. Але українські військові захопили ворожу техніку, яка хотіла захопити об'єкт.

"За нашими даними, у Путіна вже закінчуються запаси. Бочка не бездонна там. За їхніми планами, вони мали пройти Миколаїв три дні тому. Але ми змінили їхні плани", — наголосив Кім.

Також в області вночі у п'яних водіїв забрали три авто для потреб армії.

Тим часом російські війська завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, внаслідок чого травмовані двоє людей. Про це у відеозверенні повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

За його словами, в області російський агресор обстрілює не лише військові об’єкти, а й знищує цивільну інфраструктуру.

"Я хочу сказати, що дуже дивно виглядає спецоперація Російської Федерації саме в місті Житомирі. Знищено 25-ий ліцей прямим ударом ракети, який взагалі немає жодного відношення до військової сфери. Я вчора казав і далі буду казати, що ми відновимо всі школи, які будуть знищені. Там будуть навчатися військові, які дадуть гідну відсіч будь-якому агресору", — сказав голова ОВА.

Водночас на Луганщині російський агресор перетворює міста Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Попасну на руїни. Про це у Фейсбуці повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він зазначив, що прямі влучання були у багатоповерхівки і приватні будинки, лікарні, школи, дитсадки, комунальні установи. Зокрема, у місті Попасна на Луганщині російські війська обстріляли лікарню. У житлових кварталах — безліч снарядів різних видів і калібрів, які не розірвалися.

"Росіяни спеціально перебили усі входи життєзабезпечення — води, газу, електрики, відрізали шляхи до евакуації, підвозу продуктів і ліків", — заявив Гайдай.

Підтвердження цьому ситуація у місті Рубіжне — зранку там російський агресор обстрілює об'єкти енергозабезпечення.

Також Гайдай додав, що російський агресор глушить зв'язок.

Попри важку ситуацію в області сотні жителів смт Білокуракине перекрили російським загарбникам та їхній техніці дорогу і скандували "Україна!".  Відео з місця події виклав у Фейсбуці голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Люди впритул підходили до російських військових і запитували: "Вже 10 днів ви нас вбиваєте. За що ви нас вбиваєте? Скажіть, за що?!".

Багато мешканців селища кричали: "Ми тримаємось! Ми на своїй землі! Ми за світ! Ми за Україну!". Також  мирні мешканці почали співати Гімн України.

Російські військові переважно стояли мовчки.

Крім цього, українські захисники на Чернігівщині взяли в полон кількох російських вояків. Про це у Фейсбуці повідомляє Оперативне командування "Північ".

"Взяті в полон на Чернігівщині голодні, брудні та деморалізовані окупанти називають себе «гарматним м‘ясом» та повторюють, як заїжджена платівка, що не хотіли воювати", — йдеться у повідомленні.

Полонені також закликають росіян не пускати дітей воювати в Україну.

Разом з тим на околицях Чернігова фахівці Протиповітряної оборони збили ще один ворожий штурмовик, пілот встиг катапультуватися. Про це ОТУ "Північ" повідомляє у Фейсбуці.

Пізніше начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус у Фейсбуці оприлюднив фото впійманого пілота.

Однак є не тільки хороші новини: протягом минулої доби російська авіація систематично бомбила Чернігів. Від обстрілів загинуло 17 людей, ще 13 — травмовані. Про це у Фейсбуці повідомляє Чернігівська обласна військова адміністрація.

Як інформує ДСНС в області, протягом останньої доби через обстріли виникло 29 пожеж. Аза інформацією АТ "Чернігівобленерго", через бойові дії без електропостачання залишаються близько 200 населених пунктів області.

Водночас у Херсонській області Збройні Сили України завдали потужний удар по російських військах. Втрати ворога з’ясовуються. Про це заявив позаштатний радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович на брифінгу.

Наразі активних дій противник зранку не робить.

"Він робить окремі тактичні рухи, покликані покращити його позицію і забезпечити його постачання. Збройні Сили України контролюють цю ситуацію, покращують власні позиції, наносять окремі контрудари", — розповів радник керівника ОП.

Крім цього, у місті пройшов проукраїнський мітинг. Херсонці засвистали ворожу техніку.  На початку мітингу, на площі загарбники відкривали попереджувальну стрільбу в повітря, але люди не розійшлися, а вирушили містом. Також учасники заспівали Гімн України.

У Київській же області найбільш складна ситуація наразі зберігається в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі. Зараз триває евакуація людей з Ірпеня, вивезення людей з Бучі неможливе через відсутність режиму припинення вогню з боку російських військ. Про це в ефірі UA: разом повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Сьогодні зранку мала бути евакуація з Ірпеня людей, які потягом мали дістатись Києва, але, на жаль, о 10 годині були підірвані колії й людей довелося виводити пішки. Оперативно ми почали організовувати автобуси, щоб людей перевезти до Києва", — розповів Кулеба.

Також є локальні випадки у Бучі, коли люди опинились відрізаними від продовольства та досить давно знаходяться у підвалах на околицях міста.

Загалом Ситуація у Києві контрольована, триває накопичення запасів та підготовка до оборони.

"На сьогодні підступ до столиці стійко захищають підрозділи ЗСУ. Десять діб, 240 годин війська ведуть активну оборону та стійко утримують визначені рубежі. В цей час територіальна оборона з кожним днем укріплюється та міцнішає. Ми встановлюємо блокпости, опорні пункти та мінуємо об’єкти. Працюють наші військові інженери, допомагають все налаштувати й збудувати. Ми перетворимо кожний квартал і кожну вулицю та будинок в неприступну фортецю. Впевнений, що ворог не пройде до нашого міста. Ми робимо все, щоб створити для окупанта справжнє пекло", — запевнив голова Київської військової адміністрації Микола Жирнов.

Однак є і сумні новини: на Київщині через неможливість дістатися до лікарні, померло двоє важкопоранених дітей. Про це сказав черговий лікар Охматдиту Андрій Висоцький в ефірі українських телеканалів.

"В європейському місті за добу ми отримали три запити на евакуацію важкопоранених дітей з вогнепальними пораненнями, двоє з них цю ніч не пережили. Через те, що вони не могли дістатися до спеціалізованої допомоги. Одну дитину батько буде вивозити самостійно, тому що туди неможливо дістатися", — сказав Висоцький.

Гендиректор Охматдиту Володимир Жовнір повідомив, що ввечері над Охматдитом була збита ракета.

У Сумах тим часом російська авіація завдала точкових ударів по інфраструктурних об'єктах міста. Про це у Телеграмі повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Комунальні служби всю ніч відновлювали зруйновану російськими обстрілами інфраструктуру. У місті немає водопостачання, але випав сніг, люди збирають талу воду.

Зараз у місті є загроза вуличних боїв. Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Сум Олександр Лисенко.

Сумський район також постраждав від авіаударів російської авіації. Зокрема, місто Лебедин, яке вже другу добу без електроенергії через авіаобстріли ворога.

В Охтирці ж  рятувальники розбирають зруйновані конструкції та шукають людей на місці ворожого авіаудару по теплоелектростанції. Про це Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє у Фейсбуці.

У самому місті наразі тихо, бої йдуть далеко за містом. Про це у Фейсбуці повідомив мер Охтирки Павло Кузьменко.

Разом з тим на Одещині замінували узбережжя для запобігання висадці ворожого десанту. Пересуватися там заборонено. Про це повідомляє у Телеграмі пресслужба Одеської обласної військової адміністрації.

Рибалок і власників плавзасобів закликають не пересуватись біля берегів Одеської області, щоб не потрапити під можливий вогонь та мінні загородження.

Також в області російська авіація  завдала ракетного удару по смт Великодолинське. Про це повідомив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

За його словами, група великих десантних кораблів, що маневрувала на далекому рейді порту Одеси, здійснила перегрупування і відійшла через негоду в східному напрямку. Втім, загроза морського десанту залишається.

Між тим під Харковом підрозділи Збройних сил України перейшли до контрнаступу. Про це Сухопутні війська ЗСУ повідомляють у Фейсбуці.

"Контрнаступ став можливим через незламність українського народу, відсутність підготовлених резервів росіян, деморалізацію окупаційних військ та не в останню чергу через відхід підрозділів так званих "ЛДНР" на окуповані території Луганської та Донецької областей після окупації окремих населених пунктів в Луганській області", — ідеться в дописі.

А Запорізька область отримала гуманітарну допомогу від Львова. Сьогодні рятувальники та волонтери розвантажували перші чотири вагони. Перш за все допомогу відправлять в Токмак, Василівку, Бердянськ.

Додамо, фахівці Протиповітряної оборони однієї із бригад Оперативного командування "Північ" знешкодили російський БПЛА. Безпілотник фіксував інформацію для ворога. Про це Генеральний штаб ЗСУ повідомляє у Фейсбуці.