• Головна
  • Війна
  • Разом до перемоги: де волонтерити у Львові, що робити на інформаційному фронті та як підтримувати армію

Разом до перемоги: де волонтерити у Львові, що робити на інформаційному фронті та як підтримувати армію

Розповідаємо, що можна зробити, аби допомогти Україні перемогти

На Львівщині запустили чат-бот, який дозволяє дізнатись, де потрібні волонтери та допомога. Контактну інформацію Територіальної оборони, а також містить низку корисних посилань, як от перекази коштів на армію та інше.

Lviv.Media також зібрало кілька ідей, як допомагати Україні у війні.

Допомагати армії фінансово, продуктами, технікою, здавати кров, плести сітки

Варіантів допомогти армії зараз багато. Наприклад, Пластовий осередок у Львові відкрив штаб для термінового збору провізії на потреби української армії. Він діє на вул. Шептицьких, 16.

З продуктів потрібні консерви, крупи, сухпайки, сублімати, кава (заварна/розчинна), чай, енергетики, цукор, батончики (і їжа, яка не псується). Також потрібні медикаменти: ібупрофен, парацетамол, інші знеболювальні, жарознижувальні, ліки від діареї, бинти та термобілизна (велика), взуття 44+ розмір, великі теплі шкарпетки, теплий одяг великих розмірів, фліски, power bank, турнікети для джгутів.

Контактний номер для зв'язку: 0931339443.

Крім того, Львівські ЗСУ вчора попросили про допомогу. Для хлопців, які збираються вирушати на фронт, необхідні:

  • Дротяні стаціонарні телефони;
  • Старі ноутбуки (зі справною батареєю)

Речі просять приносити за адресою: Костюшка 18, студія звукозапису Golka. Контактний номер для зв’язку: 0672087152, Софія.

Разом з тим допомогу для військових приймають у гарнізонному храмі ім. Петра і Павла (костел єзуїтів), на вул. Театральній. Пункт працює щодня з 07:30 до 21:30. Усе, що зібрали впродовж дня, волонтери одразу пакують і відправляють у ті військові частини, які запросили допомогу.

Військові потребують: спальники, каримати, ліхтарики з батарейками, павербанки. Також необхідні ліки:  знеболювальні, протизастудні, жарознижувальні препарати. З їжі найбільше потрібні консерви.

Уточнити, що наразі потребують бійці найбільше, можна в "Ресурсному центрі" Гарнізонного храму: +380 (97) 340 19 33, +380 (67) 373 08 79, +380 (67) 779 95 87. 

Допомагати можна і у "Будинку воїна" що на вул. Короленка, 1а. Там працює Координаційна рада волонтерів та військових. Зараз рада збирає ля військових: каремати, ковдри, спальники, одноразові пакети, одяг (термобілизна, спідня білизна, шкарпетки, теплий одяг). Крім того, для 103 бригади ЗСУ

потрібно: ноутбуки, принтери, павербанки, рації, подовжувачі. Оновлену інформацію про потреби можна шукати на сторінці "Будинку воїна" у Фейсбуці або Телеграмі.

У Львові також працюють Пункти забору крові за такими адресами:

  • вул. Пекарська, 65 – Обласний Центр крові – з 8:30; +38 032 276-97-68
  • вул. Миколайчука, 9 – Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги – з 9:00; +38 066 018 09 19
  • вул. Івана Огієнка, 5 – станція переливання крові Львівської залізниці – з 9:00; +38 032 226 26 45

Проте перед тим, як їхати у медзаклад, зателефонуйте і уточніть, на котру годину краще приїхати, аби не стояти у чергах.

Водночас можна і плести сітки для військових. У Львові це можна у Пороховій Вежі. Там розміщується волонтерський штаб по плетінню сіток. Приходити можна з 12:00 до 19:00. Також можна приносити тканину мілітарних кольорів. Детальна інформація — на сторінці Порохової Вежі у Фейсбуці. Плести сітки у Львові можна на кількох локаціях. Інформація про кожну зібрана тут.

Додамо, раніше ми розповідали, як підтримати армію фінансово та у які фонди звернутися.

Блокувати російські сайти

Львівські ІТ-спеціалісти розробили браузерну онлайн-гру для допомоги Україні у боротьбі з агресією РФ. Це аналог відомої гри "2048" — числова головоломка, для розгадування якої необхідні лише базові знання арифметики.

Гра створена таким чином, що кожен "хід" гравця наближує сайти РФ до блокування. Один гравець за одну годину гри надсилає близько 20 000 запитів для блокування сайтів, що обслуговують армію РФ.

Точний список цих сайтів не оголошується в цілях безпеки ініціативи. Завдяки простій механіці гра є простим способом допомоги і доступна навіть для дітей, підлітків та усіх, хто не має спеціальних навичок для боротьби з агресією РФ.

Для участі потрібно мати доступ до інтернету та зайти на сайт playforukraine.live. Просто залиште відкритою цю сторінку на своєму комп’ютері або смартфоні, щоб вона автоматично навантажувала сайти агресора.

Якщо ви граєте з території України, обов’язково потрібно використовувати VPN. Якщо ви граєте з інших країн, використання VPN не є обов’язковим. Кількість атак буде в рази вища при використанні desktop версії (ПК, ноутбуки).

Крім того, можна скаржитися на російських та іноземних інфлюенсерів, канали та групи у соцмережах, які поширюють російську пропаганду.

Допомагати тимчасово переміщеним особам

Для вимушено переміщених осіб першочергово необхідні термозберігаючі ковдри, спальні мішки, каремати, матраци, одяг та дощовики. Також мийні засоби для тіла, зубні пасти та щітки, підгузки та прокладки, паперові рушники, антисептик, спирт, маски багаторазові та одноразові, гребінці, жіноча, чоловіча та дитяча спідня білизна, рушники з мікрофібри, багаторазові набори посуду; батарейки, свічки, ліхтарики.

З продовольства — вода, їжа швидкого приготування, енергетичні батончики, сухофрукти, горіхи, консерви, вермішель, крупи швидкого приготування.

Віддати це все можна до адміністрацій, які приймають та розподіляють допомогу за адресами:

  • Галицька – вул. Ференца Ліста, 1
  • Личаківська – вул. К. Левицького, 67
  • Шевченківська – вул. Липинського, 11
  • Сихівська – пр. Червоної Калини, 66
  • Франківська – вул. Генерала Чупринки, 85
  • Залізнична – вул. І. Виговського, 34

Контактний номер: 032 254 60 79.

Допомагають біженцям, які вже кілька діб стоять у черзі на кордон, а також тим, хто поселився у Львові, у гуманітарному штабі, який облаштували у Палаці мистецтв (вул. Коперника). Штаб приймає допомогу з 07:00 і до 22:00, проте волонтери, які отримали перепустки, працюють цілодобово. Приносити можна пальне, воду, ліки, памперси для дітей, засоби гігієни (зокрема жіночої), теплий дорослий і дитячий одяг. Однак потреби штабу постійно змінюються, про них постійно повідомляють у соцмережах. 

Додамо, Lviv.Media нещодавно розповідало, як працює штаб гуманітарної допомоги.

Крім того, за можливості, переміщеним особам потрібно допомагати з житлом. Якщо маєте вільні помешкання чи місця у квартирах, будинках, прихистити можна щонайменше знайомих, які прибувають до Львова з різних куточків України.

Фіксувати воєнні злочини

В Україні запустили чат-бот, за допомогою якого можна фіксувати воєнні злочини російських окупантів.  Автори ініціативи кажуть, що всі матеріали будуть використані в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Що фіксувати: 

  • Докази вбивства та насильства цивільних чи військових:

Вбивства

Катування (побиття, згвалтування, каліцтво)

Утримання у заручниках чи полоні

  • Докази використання зброї та військової техніки РФ

Обстріли зі стрілецької зброї, артилерії чи повітря

Використання вогнепальної зброї

Пересування та застосування військової техніки

  • Докази грабежу, заволодіння та руйнування майна цивільних та держави

Привласнення та руйнування майна, транспорту, пального

Руйнування культурних пам'яток

  • Персональні дані ворога

Персональні дані, документи, паспорти

Позивні та псевдоніми

Розпізнавальні знаки

Як фіксувати. Зафільмуйте:

  • Власне обличчя та назвіть: своє ПІБ, дату, час та точне місце зйомки.
  • Свідчення поранених та постраждалих з вказанням ПІБ та дати народження, контактних даних (адреса, номер телефону).
  • Деталі пошкодження майна (будівлі, транспортних засобів, іншого майна).
  • Деталі ворога (техніка, зброя пересування, особисті дані).

Шукайте бот за посиланням: @tribunal_ua_bot.

Додамо, у Львові діє Центральний волонтерський штаб.  У його групі у Телеграмі можна дізнатися актуальну інформацію, де і яка допомога потрібна. Також за посиланням у файлі регулярно оновлюють інформацію за різними напрямами допомоги у Львові.