• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті зранку: в Охтирці внаслідок обстрілу ворожими “Градами” загинули понад 70 військових

Ситуація на фронті зранку: в Охтирці внаслідок обстрілу ворожими “Градами” загинули понад 70 військових

Розповідаємо головні новини ночі з російсько-українського фронту

Гуртожиток та дві житлові 5-поверхірки вчора були зруйновані у результаті російського ракетного удару по м. Васильків, м. Біла Церква та с. Калинівка, що у Київській області. Про це повідомляє МВС.

У Макарові на Київщині загарбники рухалися колоною на техніці й хаотично обстрілювали будинки біля дороги. Є жертви, але точна кількість невідома.

"Колону, яка їхала по Макарову, відкриваючи хаотичний вогонь, накрили на 51 км та спалили 10 танків. Добивають по трасі Київ-Чоп!", — повідомив Макарівський селищний голова Вадим Токар.

Крім того, він додав, що в районі населеного пункту Козичанка підбили літак, а ПВО перехопили ракету та збили над Лишнєю. Увечері 27 лютого у Макарові точились запеклі бої, на дорогах було багато ворожої техніки. Очевидці бачили 2 "Буки", бензовоз, тентовану машину, розповідали про сильний шум від танків. Пізніше у ЗСУ повідомили, що у Макарові українські війська знищили російські зенітно-ракетні комплекси "Бук".

Від авіанальоту на околиці Броварів загинула людина, ще п’ятеро дістали поранення. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці мер Броварів Ігор Сапожко. Він додав, що авіаналіт відбувся в районі військової частини по вулиці Київській.

Також снаряд, випущений російськими агресорами, влучив у приватний пологовий будинок у Київській області. Про це написав у Фейсбуці генеральний директор мережі Adonis Віталій Гирін.

"Друзі, всі запитують, що з пологовим будинком. Дякую за підтримку. В пологовий будинок влучив снаряд, пошкодження великі, але будівля стоїть. Всі евакуйовані. Головне — не треба зараз їхати когось забирати. Всі в надійному місці та в безпеці. Це точно»", — розповів Гирін.

Обстрілами російські війська зруйнували у селищі Бородянка Київської області ворог реабілітаційний центр Міністерства у справах ветеранів України. Про це йдеться у відеозверненні міністерки у справах ветеранів України Юлії Лапутіної.

До цього танки зі складу російських окупаційних військ при слідуванні через населений пункт Бородянка, за наказом своїх командирів, почали свідомо руйнувати інфраструктуру та помешкання, також окрема група танків відкрила хаотичний вогонь по багатоповерхівках.

Загалом станом на вчорашній вечір у Києві було понад 100 мобільних груп, які патрулюють місто та відловлюють диверсійно-розвідувальні групи Російської Федерації. Про це міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24. Вони передають інформацію в Службу безпеки України, в поліцію, нашим розвідникам і Міністерству оборони.

Водночас російські окупанти продовжили обстрілювати житлові квартали Харкова. Про це повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Роман Семенуха.

Він нагадав, що 28 лютого ворог свідомо обстріляв житлові квартали: Салтівка, Павлове поле, Алексіївка. Кількість загиблих і потерпілих уточнюється.

Унаслідок обстрілу російськими окупантами Харкова загинуло 9 людей, а 37 були поранені, у тому числі 3 дитини. Про це розповів мер Харкова Ігор Терехов у зверненні.

"Вийшли люди, 4 людей, із бомбосховища набрати води й загинули. Сім'я — двоє дорослих та троє дітей —живцем згоріли в машині", — повідомив Терехов.

Він додав, що партнери, зокрема закордонні, починають надавати місту гуманітарну допомогу, зокрема з продуктами, засобами гігієни, мийними засобами, дитячим харчуванням.

Також через обстріл агресорами житлового будинку 28 лютого у Харкові загинула жінка. Про це у Фейсбуці повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

"Снаряд потрапив у кухонне вікно, жінці відірвало ногу, померла в лікарні", — повідомила генпрокурорка.

Разом з тим на Харківщині поліцейські знищили два російських танки. Це сталося у Дергачах, на тимчасово підконтрольній ворогу території. Про це повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції в Харківській області.

Попри все українські військові контролюють місто Харків.

В Охтирці на Сумщині внаслідок обстрілу ворожими “Градами” загинули понад 70 військових, є жертви серед мирних мешканців. Про це повідомив у Фейсбуці голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Був дуже потужний обстріл ворожими градами військової частини в Охтирці, військова частина, на жаль, повністю зруйнована. Більше 70 загиблих військовослужбовців, є загиблі серед мирних мешканців. Зараз іде розбирання завалів, під ними можуть бути ще загиблі військовослужбовці”, — сказав голова Сумської ОВА.

За його словами, станом на ніч 1 березня на півночі області ситуація більш-менш стабільна, але в облозі ворога залишається Конотоп.

Шостка і Глухів почали активно встановлювати блокпости, захисні споруди. Спочатку Шостка виставила їх навколо міста, тепер уже навколо всієї Шосткинської тергромади, навіть далі, ситуацію контролюють. Траса Кіпті - Бачевськ надалі під контролем ворожої армії. Стосовно Конотопа — ведуться гуманітарні місії з видачі продуктів, ліків.

“Суми в облозі, але ми відбиваємо ворожі блокпости, прориваються деякі групи. За сьогодні було знищено не один десяток одиниць техніки ворога: група з десяти людей, озброєних автоматами змогла захопити і БТР, і систему залпового вогню, танк і бензовоз. Місцеві мешканці застосовують коктейлі “молотова”, знищують ворожу техніку. Місто Лебедин в облозі, але там є наші військові, тероборона. Ми сподіваємося, невдовзі вдасться зробити з’єднання наших міст між собою”, — сказав Живицький.

Найбільше за його словами, постраждала Охтирка. Це місто чинило найсильніший опір.

Разом з тим на Сумщині з’явився перший Байрактар. Він уже завдав точкового удару по колонах російської техніки і знищив сотні одиниць. Про це, підсумовуючи ситуацію за вчора, сказав у відеозвіті на Фейсбуці голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“У нас в області з’явився перший “Байрактар”, який уже наніс точковий удар по колонах російської техніки і знищено сотні одиниць. Перший такий приклад — це було знищено близько 100 танків, близько 20 “Градів”, бензовози і бронетехніку. Ми очікуємо ще на декілька “Байрактарів” у нас в області, чекаємо також на європейські конвої із захистом для наших воїнів: раціями, тепловізорами”, — повідомив голова Сумської ОВА.

Також вночі, за інформацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,  розпочався штурм Херсона російськими військами. Ворог наступав зі сторони аеропорту до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату.

Раніше Херсонська ОДА повідомляла, що скупчення російських військ спостерігається поблизу Шуменського мікрорайону. Крім того, росіяни перекрили вулицю Івана Богуна-Лавренева, на Нафтовиків перекрили дорогу, що веде на кладовище Геологів, й зупинилися в районі спуску на Комишани. Там встановили блокпост загарбників.

До появи повідомлень про штурм, близько опівночі мер Херсона Ігор Колихаєв повідомив у Фейсбуці, що російська армія встановила блокпости на в'їздах до міста. Колихаєв залишався у Херсоні, координуючи роботу муніципальних служб.

Станом на ранок Херсон — український. Мер Херсона повідомив у Фейсбуці, що місто не обстрілювали. Зараз у Херсоні всі комунальні служби працюють у штатному режимі, а головним завданням на сьогодні є контроль за роботою магазинів та аптек.

У передмісті Чернігова відзначили появу окремих ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагались прорватись у місто, але були знищені українськими захисниками.

Додамо, від початку війни Росія випустила по мирних містах і селах України 113 оперативно-тактичних ракет типу “Іскандер” і “Калібр”. По це повідомив у Фейсбуці головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Також за вчора Повітряні сили України знищили 5 ворожих винищувачів, колони броньованої техніки, колону з пальним, зенітно-ракетний комплекс та крилату ракету.