• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: черговий фейк РФ, вибух у Щасті та зупинена Луганська ТЕС

Ситуація на фронті: черговий фейк РФ, вибух у Щасті та зупинена Луганська ТЕС

Розповідаємо про головні події в ООС

Луганську ТЕС зупинили через обстріли, а у Щасті спалахнула і вибухнула АЗС

У Луганській області продовжуються обстріли. Пошкоджені лінії електропередач, насосна станція, газовідвід, резервуарний парк зберігання залишків мазуту.

Через обстріли навіть зупинили Луганську теплоелектростанцію – єдину, яка працює на підконтрольній уряду України території Луганської області.

Крім того, без води, тепла та світла залишилось місто Щастя. Російські окупанти чотири рази влучили у водозабір та пошкодили колектор тепломережі. Також там загорілася та вибухнула заправка.

В Україні розгорнуть військово-тренувальну місію ЄС

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зустрічі у Брюсселі вирішили розгорнути в Україні військово-тренувальну місію.  Про це повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Параметри цієї місії та час її розгортання ще будуть уточнятися, але принципово рішення ухвалене. Це буде важливий політичний сигнал про збільшення присутності Європейського Союзу в Україні, про початок такого співробітництва саме у військовій сфері", — пояснив Кулеба.

Місія ЄС буде дорадчо-тренувальною і не матиме бойових підрозділів.

Разом з тим Європейський Союз підтвердив, що готовий надати Україні допомогу у зміцненні кібербезпеки.

ФСБ заявила про обстріл з України, але це фейк

Російська спецслужба заявила про те, що український снаряд влучив у пункт прикордонної служби ФСБ у Ростовській області за 150 м від кордону. Державна прикордонна служба України офіційно наголошує, що це провокація.

А у пресслужбі операції Об’єднаних сил навіть повідомили, що будівля, у яку нібито влучив снаряд, більше нагадує "господарське приміщення", ані ж прикордонний пункт. Крім того, у пресслужбі наголосили, що артилерійські підрозділи Об’єднаних сил перебувають в районах відведення. Відтак, враховуючи технічні характеристики наявних на озброєнні Збройних Сил України артилерійських систем, ураження "господарського приміщення" є неможливим.

Разом з тим секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, заявив, що українська сторона обстрілів не веде.

"Ми до цих обстрілів не маємо жодного відношення. Ми попереджали і зараз попереджаємо, що вони можуть фантазувати скільки завгодно, вони можуть робити все, що завгодно. Ми до цього готові, більше  того, до цього готовий світ", — сказав Олексій Данілов.

Додамо, російськими ЗМІ повідомляється про різке загострення ситуації поблизу українсько-російського кордону. Але  підрозділи Збройних Сил України знаходяться на своїх позиціях, дотримуються Мінських домовленостей та не проводять жодних наступальних дій.

Російська агресія в Україні забрала близько 14 тисяч життів

Через російську агресію в Україні з 2014 року загинуло близько 14 тисяч людей. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ, опублікованій до восьмих роковин початку збройної агресії Росії проти України.

У МЗС розповіли, що з 2014 року розв’язаний Росією збройний конфлікт забрав життя близько 14 тисяч людей, а ще щонайменше 30 тисяч були поранені, включно з цивільними особами. Також понад 1,5 мільйона осіб були змушені покинути свої домівки в Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, зранку Lviv.Media вже розповідало про обстріли Луганська та вибух у Донецьку.