• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: 53 обстріли, нові санкції та російські прапори у Донецьку

Ситуація на фронті: 53 обстріли, нові санкції та російські прапори у Донецьку

Розповідаємо про головні події в ООС

Від початку доби бойовики обстріляли позиції ЗСУ 53 рази

Від початку доби  збройні формування Російської Федерації 53 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Більшість обстрілів здійснили із забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Унаслідок обстрілів з боку збройних формувань РФ було поранено українського військового. Він отримав осколкові поранення середньої важкості та знаходиться у лікарні. Стан здоров’я чоловіка задовільний.

Також на Донеччині окупанти обстрілами знеструмили місто Красногорівка та зруйнували ще 5 будинків у двох населених пунктах — селищі Побєда та місті Залізне. Крім того, сьогодні зранку стався інтенсивний обстріл околиць Мар'їнки. Снаряди російської важкої артилерії долітали до школи-інтернату.

Водночас у пресслужбі Об'єднаних сил наголошують, що українські військовослужбовці не відкривають вогонь по цивільних об’єктах.

"Окупанти продовжують цинічно вести артилерійський вогонь з населених пунктів, прикриваючись мирними мешканцями як живим щитом. Наголошую, що українські військовослужбовці не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм міжнародного гуманітарного права. Об’єднані сили контролюють ситуацію та адекватно реагують на потенційні загрози з боку ворога", — сказав начальник пресслужби Об'єднаних сил Павло Ковальчук.

Разом з тим сьогодні стало відомо ім'я другого бійця, який загинув в суботу на фронті. Ним виявився 34-річний водій мотопіхотної роти Денис Кононенко. У рідному місті в нього залишилися батьки та син 2008 року народження.

Канада підготувала новий набір санкцій проти Росії

Канада підготувала новий пакет санкцій проти Росії, який негайно запровадить у разі російського вторгнення до України.

Серед можливих обмежень — заморожування активів та заборона на в’їзд до Канади певних осіб.

Також Велика Британія та США домовилися про запровадження санкцій проти Росії в разі її вторгнення до України.

Обмеження з боку двох країн включатимуть заборону для російських компаній на торгівлю у фунтах стерлінгах і доларах.

У Донецьку розвісили прапори Росії

В тимчасово окупованому Донецьку почали з'являтися агітаційні плакати з закликом приєднатися до незаконних збройних формувань. Також співробітники комунальних служб розвішують у місті прапори Росії.

Відео та фотографії агітаційних плакатів публікують користувачі соціальних мереж.

Росія готує фейковий сюжет про те як ЗСУ "обстрілюють" людей та створила фейкову сторінку ЗСУ у Twitter

Російські окупаційні війська планують вчинити чергову провокацію на Донеччині. Пропагандисти взялися до зйомок постановочного відео про скидання бомб на мирних мешканців "з українського безпілотника". Про це інформує оперативно-тактичне угруповання "Схід".

За даними розвідки, головний спеціаліст "міністерства інформації ДНР" Гриценко Олександр особисто поставив завдання знімальним групам пропагандистів відзняти наслідки обстрілів, нібито здійснених українськими силами.

Він дав чіткі вказівки стосовно того, щоб місцеві жителі, коментуючи обстріли, говорили, що вони "чули звуки безпілотника".

З огляду на це розвідка попереджає, що окупанти мають намір опублікувати матеріали зі звинуваченням українських військовослужбовців у тому, що вони нібито скидають вибухові пристрої на домівки цивільного населення за допомогою БПЛА.

Також Генеральний штаб Збройних сил України заявив про появу фейкової сторінки ЗСУ у Twitter. Мова йде про акаунт Armed Forces of Ukraine (@UkrArmedForces), створений у лютому цього року. Генштаб повідомляє, що фейкова сторінка може використовуватись Росією для пропаганди.

Додамо, офіційна сторінка ЗСУ у Twitter — @GeneralStaffUA.

У Росії кілька людей протестували проти війни

У Москві та Саратові пройшли одиночні пікети проти війни з Україною.

В акції взяли участь активіст Максим Тихонов (Саратов) та правозахисник Лев Пономарьов (Москва). Вони тримали плакати з антивоєнними закликами. Акція тривала недовго, силовики схопили Пономарьова та інших мітингувальників, які були разом з ним.

Пізніше стало відомо, що на Пушкінській площі було затримано як мінімум 6 учасників антивоєнної акції.

Авто гуманітарної місії обстріляли

Автомобіль гуманітарної місії "Проліска" потрапив під обстріл бойовиків у районі Новоіванівки Луганської області.

"Сьогодні о 14:09 автомобіль Золотівського офісу гуманітарної місії "Проліска", повертаючись із Врубівки до Золотого, потрапив під масований обстріл з артилерійських систем калібром 122 мм на ділянці дороги Горське-Попасна в районі населеного пункту Новоіванка (а саме його частини хутір Персіянівка)", — повідомив керівник місії "Проліска" Євген Каплін у Facebook.

Ця ділянка дороги розташована приблизно за 11 кілометрів від лінії розмежування. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

Евакуйовані з ОРДЛО майже дві доби в автобусах без їжі та сну

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявляє, що жителі ОРДЛО, яких "евакуювали" до Росії, майже дві доби перебувають без їжі та сну в неопалюваних автобусах, а частину евакуйованих було розміщено у спортивній залі Таганрога.

"Жінки з дітьми та люди літнього віку майже дві доби перебувають без їжі та сну у неопалюваних автобусах, а місця тимчасового розміщення, де їх планували оселити — зачинені. Російська влада не вживає заходів щодо забезпечення евакуйованих тимчасовим житлом, гарячим харчуванням, медичними послугами, чим порушує частину першу статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція), згідно з якою держава-окупант зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами", — написала Денісова у своєму Telegram.

Вона також звернулася до уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової забезпечити належні умови перебування громадян України, надати необхідну допомогу, в тому числі безкоштовні юридичні консультації та гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, Lviv.Media сьогодні вже розповідало про пораненого військового, нову техніку та проблеми зі зв’язком на Донбасі, а також про 136 обстрілів, канадську зброю та протести на підтримку України у світі.