Виплати військовослужбовцям при пораненні

Ризикуючи своїм здоров'ям та життям, військовослужбовці щодня борються за незалежність нашої країни, за її кордони та населення. Проте, як би сумно не було, Україна зазнає величезних втрат. Багато військових зазнали тяжких поранень. І кожного з бійців цікавить питання виплат. 

Скільки платять за поранення ЗСУ? При пораненнях за кожним військовим зберігається виплата грошового забезпечення за тією посадою, яку він займав повністю на весь процес лікування. Такі виплати можуть тривати впродовж одного року, але не більше. Мова йде саме про лікування у медичних закладах та про відпустку після поранення.

Основні підстави для виплат:

  • довідка у якій вказано обставини травми (контузія, поранення, каліцтво і т.д.);
  • у довідці повинно бути зазначено, що травма пов'язана із захистом Батьківщини;
  • довідка повинна свідчити про те, що військовослужбовець перебував у засобах індивідуального захисту, не чинив кримінальні правопорушення, не намагався самостійно нанести тілесних ушкоджень та не перебував у стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

Додаткову винагороду можна отримати за весь період перебування у госпіталі або лікарні. Її розмір розраховується пропорційно від кількості днів.

Усіх цікавить те, скільки платять військовим за поранення. Проте розмір виплат залежить від багатьох критеріїв, про які ви зможете дізнатись у цій статті.

Одноразова грошова допомога

Отримати одноразову грошову допомогу можуть ті військовослужбовці, які мають інвалідність або частково втратили працездатність. На розмір одноразової грошової допомоги впливає встановлена група інвалідності, а також прожитковий мінімум для працездатних осіб (який становить 3028 гривень).

Якщо військовослужбовець отримав інвалідність через поранення при виконанні обов'язків служби у 2024 році встановлено такі виплати:

  • для інвалідності першої групи – 1 211 200 гривень;
  • для інвалідності другої групи – 908 400 гривень;
  • для інвалідності третьої групи – 757 000 гривень.

Одноразову грошову допомогу також можуть отримати ті, хто отримав інвалідність при проходженні військової служби через захворювання або травму.

В таких випадках передбачені наступні розміри виплат:

  • для інвалідності першої групи – 363 360 гривень;
  • для інвалідності другої групи – 272 520 гривень;
  • для інвалідності третьої групи – 211 960 гривень.

Крім цього законодавством України передбачена одноразова грошова допомога у випадках часткової втрати працездатності. На розмір виплати впливає ступінь втрати працездатності у % (це встановлює МСЕК).

Розмір виплати, яку можуть отримати військовослужбовці при частковій втраті працездатності внаслідок контузії, каліцтва або травми становить 211 960 гривень.

Скільки платять за поранення на війні?

Отримане поранення військовослужбовця – це одна з підстав для того, щоб отримати виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Таку грошову допомогу можна отримати 1 раз на рік у розмірі місячного фінансового забезпечення. 

Що потрібно робити військовослужбовцям після отримання поранення?

Перш за все військовослужбовцям потрібно пройти медичний огляд у ВЛК для того, щоб встановити ступінь придатності до військової служби. Отримати направлення на проходження медичної комісії можна у військовому госпіталі або у військовій частині. 

Для того, щоб отримати виплати за поранення потрібно звертатися до ТЦК та соціальної підтримки або до відділу соціального захисту.

Розмір додаткової винагороди внаслідок поранення становить 100 000 гривень, які виплачуються кожного місяця. Військові можуть отримувати ці виплати протягом перебування на стаціонарному лікуванні, а також у випадках лікування за кордоном.