• Головна
  • Україна
  • У Рівному правоохоронці викрили 26 медиків на підробці довідок для ухилянтів

У Рівному правоохоронці викрили 26 медиків на підробці довідок для ухилянтів

Ще трьох організаторок злочинної схеми взяли під варту

У Рівному викрили 29 осіб, які робили фальшиві довідки ухилянтам. Серед них 26 медиків різних медичних закладів міста, а також три ініціаторки злочинного бізнесу. Про це 9 жовтня повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, організаторами угруповання стали керівниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медпрацівників. Серед них – посадовці медико-соціальних експертних комісій обласного центру (МСЕК). За гроші вони допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених медичних документів.

Через знайомих лікарів з різних медичних закладів Рівного зловмисниці оформляли фіктивну документацію, яку потім подавали на розгляд МСЕК для отримання групи інвалідності. Надалі ці документи давали військовозобов'язаним безперешкодно виїжджати за кордон. Кожен з чоловіків платив за такі документи від 15 до 20 тис. доларів.

Одну з учасниць схеми затримали після одержання довідки МСЕК та передачі 5300 доларів. Це була остання частина оплати, 11400 доларів підозрювані отримали раніше. Правоохоронці провели майже пів сотні обшуків у затриманих, а також у працівників медзакладів Рівного. Під час слідчих дій вилучили медичну документацію, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерну техніку із доказами злочинів та 14,5 млн грн у різній валюті, повідомив Офіс Генерального прокурора.

Затриманим повідомили про підозру у зловживанні впливом. Вони перебувають під вартою, їм загрожує до 5 років тюрми.

Нагадаємо, у суботу, 5 жовтня, ДБР затримало та повідомило про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі. Напередодні у посадовиці провели обшуки й виявили мільйони доларів та коштовності.