• Головна
  • Україна
  • В Україні вперше в історії винагородили викривача корупції

В Україні вперше в історії винагородили викривача корупції

Право на цю виплату чоловік вибивав в Апеляційній палаті ВАКС

В Україні вперше виплатили винагороду людині, яка викрила корупціонера. Про це 4 жовтня повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Чиновнику запропонували 24 млн грн хабаря

Викривач, який отримав винагороду, є чинним військовослужбовцем. За даними медіа, це Андрій Бойко, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони. У 2021 році він повідомив Національному антикорупційному бюро України про те, що ексзаступник начальника управління військових представництв МО Дмитро Комаха запропонував йому хабар в сумі 24 млн грн за лобіювання дій певного ТОВ. Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового аудиту виконання державного контракту і складення експертами позитивного звіту. Це дало б змогу компанії отримати повну оплату у понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони. 

За вказаним фактом НАБУ провело кримінальне розслідування, за результатами якого Вищий антикорупційний суд покарав Дмитра Комаху позбавленням волі на 4,5 року. Одночасно суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, мотивувавши рішення тим, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах реалізації своїх службових повноважень і тому не має права на винагороду. Викривач оскаржив зазначене рішення і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його скаргу та присудила виплату.

Довідка: Згідно зі ст. 53-7 Закону України “Про запобігання корупції”, викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Однак розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.