Науковиця з Волині створила вишивку з бактерій

Її робота перемогла у Всеукраїнському конкурсі мікробіологів

Бактеріологиня Руслана Таранюк із Волині створила вишивку за допомогою бактерій на хромогенному середовищі. Її робота перемогла на конкурсі мікробіологів, де оцінили не лише науковий, але й креативний підхід до мікробіології. Про це 1 жовтня повідомило видання “Район медицини”.

Для створення своєї вишивки Руслана використала хромогенне середовище, яке дозволяє швидко ідентифікувати різні мікроорганізми. Руслана пояснила, що хромогенне середовище часто використовується в роботі для виявлення небезпечних бактерій, таких як Streptococcus agalactiae, що викликає серйозні захворювання у новонароджених. Ця техніка допомагає швидше діагностувати інфекції та вчасно призначати лікування.

Бактеріологиня Руслана Таранюк
Вишивка бактеріями

“У мене виникла ідея на конкурс малюнку зробити вишивку бактеріями на хромогенному середовищі. Для цього необхідно враховувати, як і на якому хромогенному середовищі, яким кольором буде рости той чи інший мікроорганізм. Спочатку необхідно підготувати ескіз і за ескізом вже робиться малюнок. Ідея використати вишиванку – це і патріотичний посил, і можливість використати для творчості саме ті середовища, які ми застосовуємо в роботі. Хотілося продемонструвати, що навіть на такому вузькоспеціалізованому середовищі, як стрептококи групи В, можна зробити цікавий малюнок», – розповідає Руслана Таранюк.

Її роботу визнали найкращою на щорічному професійному конкурсі мікробіологів , і український виробник поживних середовищ для мікробіології нагородив її перемогою. Конкурс відбувся 17 вересня — у день, коли в 1683 році голландський науковець Антоні ван Левенгук вперше описав мікроорганізми.