• Головна
  • Україна
  • Зеленський пропонує створити Міністерство єдності для повернення українців з-за кордону

Зеленський пропонує створити Міністерство єдності для повернення українців з-за кордону

Рішення про створення міністерства приймуть вже восени

Володимир Зеленський анонсував створення нової урядової інституції — Міністерства єдності. Сферою відповідальності міністерства будуть зв’язки з Україною мільйонів українців за кордоном. Президент вважає, що Міністерству закордонних справ не вистачить сил "не втратити 7,5 млн українців", які перебувають за кордоном, тому має бути створене Міністерство єдності. Про це він сказав 27 серпня на пресконференції, пише Суспільне.

"Я вважаю, що не вистачить сил у МЗС не втратити 7,5 млн українців. Цю ідею я обговорював якраз без Дмитра Кулеби, а з прем'єр-міністром, бо це про уряд. Ми проговорювали це питання, що це дуже складна місія для будь-якого міністерства", — сказав Зеленський.

"Ніхто не мав такого виклику – як повернути 7,5 млн людей. Я говорив про це, був міністр фінансів. Вони показали – 10,8 млн пенсіонерів. Якщо ми не повернемо 7,5 млн, якщо ми не виведемо з "тіні" всіх платників податків, ми маємо серйозний виклик і після війни", — заявив президент. Він наголосив, що потрібно без примусу повернути в Україну доросле населення, дітей, студентів і створити всі умови, щоб вони хотіли це зробити.

За словами президента, ще одним завданням нового міністерства буде пошук роботи для українців, які вирішать повернутися, а також робота з родинами загиблих військових, які "там уже довго, а тут сім'ї уже немає, на жаль", і вони уже "бачать своє життя в іншому світі". Крім того, міністерство єдності має протистояти російській агентурі, яка працює з українцями за кордоном.

“Тому я вважаю, що це міністерство дуже важливе. Я звернувся з цією ідеєю до прем'єр-міністра. Ми поговорили про цю ідею і як це можна розширити. Передусім це стосується Польщі й Німеччини, де більшість наших українців. І я вважаю, що сьогодні нам треба напрацювати політики для цієї інституції й прийняти це рішення восени", — наголосив Зеленський.