• Головна
  • Україна
  • Екснардепа засудили до 3 років ув'язнення: незаконно отримав компенсацію за проживання в готелі

Екснардепа засудили до 3 років ув'язнення: незаконно отримав компенсацію за проживання в готелі

Нардеп приховав, що мав квартиру в Києві

Апеляційна палата ВАКС засудила до 3 років позбавлення волі колишнього нардепа, якого звинувачували у незаконному отриманні компенсації на витрати за винайм номера у готелі “Київ”. Про це 26 серпня повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі

“Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП на вирок ВАКС від червня 2021 року яким народного депутата України VIII скликання визнано невинуватим у незаконному отриманні компенсації на витрати за винайм номера у готелі “Київ”. Суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора САП та постановив новий вирок”, — йдеться у повідомленні.

Екснардеп приховав отримання у спадщину квартири у столиці та не відмовився від компенсації за житло. Як наслідок, з державного бюджету йому незаконно сплатили 361,5 тис. гривень компенсацій за проживання у готелі, через, начебто, відсутність власного житла у столиці.

Колишнього нардепа визнали винним у зловживанні владою. Йому винесли вирок — 3 роки позбавлення волі та штраф 8 тис. 500 гривень. Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців, йдеться у повідомленні.

У САП не назвали прізвища колишнього народного депутата. Проте, ймовірно, йдеться про Руслана Сольвара.

Раніше АП ВАКС визнала Руслана Сольвара винуватим у тому, що він, бувши з 27 листопада 2014 року народним депутатом України VIII скликання, 26 листопада 2014 року подав до Апарату Верховної Ради три заяви щодо розміщення його у готелі “Київ” у зв`язку із відсутністю у нього власного житла у столиці, нарахування йому коштів для винайму готельного номера та перерахування їх на рахунок ДП “Готельний комплекс “Київ” протягом усього строку виконання депутатських повноважень.

У березні 2016 року Сольвар подав заяву про подальше перерахування грошових коштів для компенсації йому вартості готельного номера. А далі 1 березня 2017 року депутат на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом набув у власність квартиру. Потім 1 вересня 2017 року уклав договір з ДП “Готельний комплекс “Київ”” про винайм готельного номера, а 19 листопада 2018 року звернувся до Апарату ВРУ з поданням про припинення нарахування компенсаційних виплат за винайм готельного номера з 1 листопада 2018 року.

Як зазначили у АП ВАКС, “внаслідок цих дій з 1 березня 2017 року до 31 жовтня 2018 року Руслан Сольвар отримав неправомірну вигоду для себе, а саме — право користування готельним номером коштом бюджетних коштів, передбачених на забезпечення діяльності ВРУ, чим спричинив Управлінню справами Апарату ВРУ тяжкі наслідки у вигляді безповоротної втрати бюджетних коштів у розмірі 361 540 грн, що більше, ніж у 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян”.

Нагадаємо, іншому народному депутату — Артему Дмитруку 25 серпня повідомили про підозру за груповий напад на правоохоронця та військового. Цього ж дня медіа повідомляли про втечу нардепа за кордон. За матеріалами справи, нардеп Дмитрук в Одесі напав з групою інших людей на правоохоронця, при цьому завдавши йому тілесних ушкоджень, а також намагався викрасти зброю.