• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада зняла кримінальну відповідальність за перше СЗЧ чи дезертирство

Верховна Рада зняла кримінальну відповідальність за перше СЗЧ чи дезертирство

Військових можуть звільнити від покарання за умови добровільного повернення

У вівторок, 20 серпня, Верховна Рада України ухвалила закон, який дозволяє військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військову частину або дезертирували, уникнути покарання, якщо вони добровільно повернуться і командир дозволить їм продовжити службу. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Прокурор повинен отримати згоду командира частини на продовження служби

Він уточнив, що законодавчу ініціативу №11322 ухвалили 270 голосами народних депутатів і спрямована на вдосконалення кримінального законодавства під час воєнного стану. Закон вносить зміни до Кримінального кодексу, дозволяючи звільнити від кримінальної відповідальності тих військових, які до завершення досудового розслідування або судового розгляду заявили про бажання продовжити службу.

Під час воєнного стану військових, які вперше самовільно залишили військову частину або дезертирували, можуть звільнити від відповідальності, якщо вони самі виявлять бажання повернутися на місце служби. Прокурор, який розглядає питання про звільнення від покарання за дезертирство, зобов'язаний отримати письмову згоду командира військової частини на можливість продовження служби підозрюваним. Водночас закон не дозволяє звільнити від покарання осіб, які скоїли тяжкі злочини, такі як вбивство чи грабіж.

Закон передбачає призупинення військової служби для тих, хто самовільно залишив частину, дезертирував або добровільно здався в полон, на підставі заяви начальника відповідного органу управління Військової служби правопорядку. Також регулюється продовження служби для військових, яким судом було призначено покарання у вигляді службового обмеження, арешту або тримання у дисциплінарному батальйоні.