• Головна
  • Україна
  • Гроші на відновлення "Охматдиту": у лікарні кажуть, що фонд відмовляється передавати 378 мільйонів

Гроші на відновлення "Охматдиту": у лікарні кажуть, що фонд відмовляється передавати 378 мільйонів

Лікарня "Охматдит" і благодійний фонд "Здорове дитинство" конфліктують через переказ коштів на ремонт після ракетного обстрілу

Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство" відмовився переказувати зібрані кошти на рахунок Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит". Про це 16 серпня повідомив генеральний директор лікарні Володимир Жовнір.

Зібрані гроші планували витратити на ремонт лікарні, яка постраждала від російського ракетного удару в липні 2024 року. Спочатку передбачалося, що саме цей фонд буде замовником робіт через тендер. Проте після скасування тендеру у липні, комунікація між лікарнею та фондом значно погіршилася.

"Сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись. Зранку ми дізнались, що БО "Благодійний фонд Охматдит – здорове дитинство" не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит". Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО "Благодійний фонд Охматдит – здорове дитинство", – повідомив Жовнір.

Жовнір зазначив, що був шокований рішенням фонду залишити 378 мільйонів гривень на своєму рахунку, без наміру передавати їх лікарні. Він також повідомив, що лікарня розглядає можливість розірвання правовідносин з фондом і планує діяти в правовій площині для отримання коштів.

У відповідь благодійний фонд заявив, що не отримував від "Охматдиту" жодних офіційних запитів на використання коштів і що вони готові профінансувати нагальні потреби лікарні, як-от закупівлю медичного обладнання або ремонт пошкоджених будівель.

"Лише треба офіційні запити від лікарні "Охматдит" та цільове призначення. Як це було завжди", – йдеться в заяві.

Фонд також підкреслив, що переказ коштів на казначейські рахунки без чітко визначеної цільової мети може мати правові наслідки, тому вони відкладають рішення до отримання роз’яснень.

Конфлікт виник на тлі скандалу з тендером, який раніше був оголошений благодійним фондом. Переможцем тендеру на суму 307 мільйонів гривень стало ТОВ "Буд-технолоджі", але згодом тендер скасували. Лікарня також планувала витратити 14 мільйонів гривень на консультанта по ремонту, але ці тендери також скасували. Міністерство охорони здоров’я України наразі створює раду з контролю відновлення "Охматдиту".