• Головна
  • Україна
  • СБУ знайшла понад мільйон доларів готівкою в очільників ТЦК на Київщині

СБУ знайшла понад мільйон доларів готівкою в очільників ТЦК на Київщині

Військові організували схему для ухилянтів. Свої послуги вони оцінювали по 37 тис. доларів за клієнта

Служба безпеки України затримала двох керівників територіальних центрів комплектування, які систематично брали хабарі від ухилянтів. Правоохоронці під час обшуків вилучили понад 1,2 млн доларів. Про це 16 серпня повідомила пресслужба СБУ.

37 тис. доларів за одного ухилянта

Загалом СБУ на Київщині затримала трьох організаторів масштабної схеми відкуплення від служби в армії. Двоє з організаторів виявились очільниками ТЦК — Бориспільського та Бучанського. Їх спільник — громадянин іншої держави.

Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих правоохоронці виявили понад 1,2 млн доларів. Більшість готівки зловмисники зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

Як встановило розслідування, організатори пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. Вартість таких послуг становила 37 тис. доларів США з одного ухилянта” — йдеться в повідомленні СБУ. До слова, в цю суму входила підготовка повного пакета документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також супровід ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.

Фото: Офіс Генерального прокурора

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тис. доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років тюрми. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.