В українців за кордоном вилучили понад 400 дітей: деталі

Найбільше дітей — більше сотні — вилучили у Німеччині

Національна соціальна сервісна служба України повідомила, що станом на кінець липня 2024 року в українців за кордоном вилучили 430 дітей. За даними служби, з них 65 – уже вдалося повернути. Інформацію про такі випадки служба отримує як від дипломатичних українських установ, так і від самих родичів. Про це 1 липня повідомила Радіо Свобода.

Серед країн, де такі ситуації з вилученням дітей трапляються найчастіше:

  • Німеччина (122 дитини),
  • Польща (39 дітей),
  • Норвегія й Іспанія (по 20 дітей).

“І тут – різні причини. Може бути як незнання законодавства країни перебування нашими батьками, різний підхід, скажімо так, до виховання дітей в Україні й за кордоном. Наприклад, коли дитину голосно сварять на вулиці, коли дитину саму, наприклад, у віці до десяти років відправляють у школу, що в принципі в Україні звично, а в багатьох країнах Європи це заборонено. Але бувають також об’єктивні причини, коли є проблеми зі здоров’ям у батьків, тобто, в тому числі психічні розлади, тоді, звичайно, з метою забезпечення безпеки дітей їх вилучають, поміщають у місцеві сімейні форми чи інші заклади, які є в конкретній країні. А наше завдання – знайти тих родичів або законних представників, які готові поїхати, забрати дитину і надалі опікуватися”, – заявив голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик.

До слова, Національна соціальна сервісна служба України – центральний орган виконавчої влади створений у серпні 2020 року, який реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей.