• Головна
  • Україна
  • Наказ про заборону відстрочки для аспірантів-контрактників визнали протиправним

Наказ про заборону відстрочки для аспірантів-контрактників визнали протиправним

Міністерство Юстиції перегляне та скасує цей наказ

Державна регуляторна служба визнала недійсним наказ Міністерства освіти, який забороняв абітурієнтам-контрактникам вступати до аспірантури на денну форму навчання. Про це у четвер, 25 липня, повідомили журналісти “Комерсанта українського” з посиланням на відповідний документ регулятора №2886/20-24.

Після наказу Оксена Лісового яким по заборону аспірантам очної форми вступати на контракт, до уряду надійшло звернення від ГО “Молодіжна правозахисна агенція”, яке доручили розглянути ДРС. Також до регуляторної служби звернулися представники “Об’єднання студентських самоврядувань” та “Спілки ректорів закладу вищої освіти”. Організації скаржилися на протиправність такого рішення та висловлювали занепокоєння його можливими негативними наслідками — відтоком науковців та звільнення співробітників ЗВО.

Працівники ДРС проаналізували звернення та дослідили відповідність наказу МОН з українським законодавством. Після цього регуляторна служба дійшла висновку, що такий наказ суперечить міжнародним договорам та угодам, ратифікованими Україною. Зокрема, він порушує право на освіту, недискримінацію та пропорційність обмежень в умовах надзвичайного стану. Найближчим часом наказ та висновки ДРС розгляне Міністерство юстиції, щоб скасувати рішення МОН.

Нагадаємо, у червні Міністр освіти й науки України Оксен Лісовий заявив, що для боротьби з ухилянтами МОН вирішило дозволити вступ на денну форму навчання до аспірантури лише бюджетникам. Таким чином аспіранти-контрактники мали б можливість навчатися лише заочно чи дистанційно, а отже втратили б відстрочку від мобілізації.