• Головна
  • Україна
  • Справа нафтопроводу “Самара — Західний напрямок”: Медведчуку повідомили про підозру

Справа нафтопроводу “Самара — Західний напрямок”: Медведчуку повідомили про підозру

СБУ та НАБУ зібрали докази незаконної приватизації державного нафтопроводу

Служба безпеки України разом з НАБУ зібрали доказову базу у справі незаконної приватизації державного нафтопроводу “Самара — Західний напрямок”. Підозру отримав олігарх та колишній проросійський нардеп Віктор Медведчук, а також четверо менеджерів компанії “Прикарпатзахідтрансу”. Про це 24 липня повідомила пресслужба СБУ.

Контроль через швейцарську компанію

За даними СБУ, нафтопровід після розпаду СРСР довгий час перебував у власності Росії. У 2014-2015 роках Україна через суд домоглась націоналізації нафтопроводу. Однак Віктор Медведчук зумів скасувати рішення суду та оформити продаж нафтопродуктопроводу підконтрольній йому швейцарській компанії.

До схеми Медведчук залучив третіх осіб, які надалі отримали керівні посади на підприємстві, що приватизувало вказаний нафтопровід. Після заволодіння трубою Медведчук та його спільники забезпечили її функціонування через підприємство “Прикарпатзахідтранс”, а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих закордонних компаній та розподіляли між собою” — йдеться в повідомленні СБУ.

Ілюстративна схема здійснення злочину

Віктор Медведчук надав правоохоронцям покази у цій справі ще до того, як його обміняли на українських захисників у 2022 році. До слова, з травня 2019 року прокачування дизеля через нафтопровід було заблоковано для його повернення у державну власність. У січні 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю.

Учасники схеми отримали підозри за чотирма статтями кримінального кодексу:

  • зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги;
  • введення в оману суду;
  • заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах організованою групою;
  • організація набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало відмиванню доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі.

Наразі досудове розслідування триває. Проводиться комплекс заходів для притягнення підозрюваних, які знаходяться за кордоном, до відповідальності, а також встановлюється коло всіх причетних до цієї незаконної оборудки.