• Головна
  • Україна
  • Студенти отримуватимуть державні гранти від 15 тис. грн на навчання

Студенти отримуватимуть державні гранти від 15 тис. грн на навчання

Цю можливість отримали ті вступники, які не пройшли на бюджетну форму навчання

Студенти, які претендують на навчання на контракті, матимуть змогу отримати державний грант. Він покриє від 15 тис. грн і більше від вартості їхнього навчання. Про це 18 липня повідомило Міністерство освіти та науки.

Як ідеться в повідомленні, кошти нараховуватимуть через портал державних послуг «Дія». Розмір гранту визначатимуть індивідуально — за результатом Національного мультипредметного тесту (НМТ) та з урахуванням коефіцієнта спеціальності.

Отримати грант може вступник, який:

  • вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Загалом сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності.

  • для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких 2-х предметів є можливість отримати грант у розмірі від 15 тис. грн.
  • грант 2-го рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких 2-х предметів претендуватимуть на грант у розмірі від 25 тис. грн.

Алгоритм отримання грантів:

  • Щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники/-ці мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та обрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника. Якщо вступник/-ця відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті. 
  • Після успішного зарахування на бажану програму, студент/-ка має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО) в період з 5 вересня до 31 жовтня 2024 року. Після оброблення заяви, студента/-ку поінформують про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням відповідної суми. Загалом грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.
  • Після схвалення грантової заявки потрібно буде через мобільний застосунок «Дія» пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію; обрати в мобільному застосунку «Дія» послугу з отримання гранту. Далі необхідно відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту.
  • Якщо вступник/-ця є неповнолітнім/-ньою, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.

Для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня, лише другого (отже, для вступників, у яких не менше ніж 170 балів із мінімум двох предметів). Студенти, що вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави. Державні гранти на них не впливатимуть.