• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада прийняла законопроєкт про угоди корупціонерів зі слідством у першому читанні

Верховна Рада прийняла законопроєкт про угоди корупціонерів зі слідством у першому читанні

Про корупційні ризики нововведень законопроєкту заявляли НАБУ, САП та Антикорупційний комітет

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №11340 щодо угоди зі слідством у провадженнях по корупційним злочинам. Він дозволить підозрюваним замість покарання сплатити штрафу. Проєкт підтримали понад 230 депутатів, повідомив народний депутат України Ярослав Железняк у четвер, 18 червня.

Згідно з документом, підозрювані у корупційних злочинах зможуть укласти угоду про визнання винуватості зі слідством та сплатити штраф замість відбування покарання. При цьому вони також не будуть зобов’язані викривати своїх спільників чи повідомляти про інші відомі їм корупційні злочини. Розміри можливих штрафів за проєктом варіюватимуться від 204 тис. грн до 204 млн грн, залежно від тяжкості злочину. Зокрема, за особливо тяжкі корупційні злочини передбачено штраф від 102 млн грн.

Законопроєкт викликав критику з боку антикорупційних органів та активістів. Зокрема Ярослав Железняк зазначив, що законопроєкт прийняли попри ризики, на які вказували НАБУ, САП та Антикорупційний комітет. “Окреме “вітання” спікеру Стефанчуку, який пропонував голосувати за законопроєкт взагалі без обговорення. Дійсно, навіщо “холопам” чути, які пани відкуплятися за наш грабунок будуть. За цим голосування слідкували посольства всіх наших Західних союзників. Всіх”,прокоментував результати голосування керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін у своєму Telegram-каналі.

18 червня закон прийняли лише в першому читанні. Перш ніж стати законом він ще має пройти друге читання та підписання президентом.