• Головна
  • Україна
  • З 17 липня чоловіків віком від 18 до 60 років не випускатимуть із України без військового квитка

З 17 липня чоловіків віком від 18 до 60 років не випускатимуть із України без військового квитка

Військовий квиток можу бути у паперовому або електронному варіанті

З 17 липня 2024 року в Україні запроваджуються нові правила виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років. Їх не випускатимуть із України без військового квитка. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

Для електронного квитка має бути згенерований QR-код у “Резерв+”

Згідно з новими правилами, чоловіки призовного віку повинні будуть пред'явити військово-обліковий документ при виїзді з країни. Це може бути військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або електронний документ. Для тих, хто користується електронними документами, в додатку "Резерв+" має бути згенерований спеціальний QR-код. Прикордонники зможуть зчитати цей код для перевірки інформації.

"Із завтрашнього дня, з 00:00, в пунктах пропуску при виїзді громадян за межі України у чоловіків віком від 18 до 60 років ми почнемо перевіряти наявність військово-облікових документів. Це стосується всіх громадян України чоловічої статі віком 18-60 років", - наголосив Андрій Демченко.

Якщо у чоловіка не буде потрібного документа, йому відмовлять у перетині кордону. У випадках, коли у прикордонників виникнуть сумніви щодо достовірності документа або інформації в ньому, вони зможуть перевірити дані через систему "Оберіг". Ці нові правила стосуються всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років і діятимуть у всіх пунктах пропуску на кордоні України. Зміни набувають чинності з опівночі 17 липня 2024 року.

Нагадаємо. 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію, за яким усі військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів оновити дані. Оновити свої дані можна за допомогою застосунку Резерв+, у ЦНАПах, або ж у ТЦК та СП. Про те, як можна оновити дані у ЦНАПах розповіли у Мінцифри.