Верховна Рада скасувала перехід на літній час

Закон ще має підписати президент Володимир Зеленський

Верховна Рада України більшістю голосів скасувала перехід на літній і зимовий час. За закон проголосував 261 депутат. Про це у вівторок, 16 липня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Останнє переведення годинників відбудеться цієї осені

Якщо президент Зеленський підпише закон, то в цьому році українці востаннє переведуть стрілки годинників на зимовий час 27 жовтня. Далі ніяких переведень не буде.

Закон встановлює в Україні постійний стандарт часу UTC+2 за міжнародною шкалою. Це означає, що Україна буде на 2 години попереду всесвітнього координованого часу. З 2025 року в Україні буде постійний час протягом усього року без змін.

Нагадаємо, в України годинник переводять двічі на рік. Це потрібно для того, аби зекономити електроенергію. “Збільшення часу” взимку потрібне для того, щоб люди мали змогу довше працювати і менше використовувати штучне освітлення. Але попри те, що людина отримає додаткову годину сну, деякі дослідження показують, що такий перехід порушує природні цикли, що в свою чергу може вплинути на психічне та фізичне здоров’я людини.