• Головна
  • Україна
  • На горі Афон знайшли автограф українського письменника XVI століття Василя Суразького

На горі Афон знайшли автограф українського письменника XVI століття Василя Суразького

Нова знахідка істориків на горі Афон реабілітувала Івана Франка

На горі Афон у Греції під час наукової експедиції українські вчені знайшли оригінальний автограф українського письменника XVI століття Василя Суразького, який для іншого відомого письменника кінця XVI століття Івана Вишенського. Про це у Facebook повідомив директор Міжнародного інституту афонської спадщини, науковий співробітник Інституту історії України НАН України Сергій Шумило.

Він досліджував маргіналії в українських стародруках XVI - XVII ст., які зберігаються в монастирських книгозбірнях гори Афон, яка є відомим центром православного чернецтва. В одній з книгозбірень вчені натрапили на унікальний оригінальний автограф відомого українського духовно-культурного діяча з Острозького інтелектуального гуртка, духовного письменника та теолога Василя Суразького-Малюшицького.

Сергій Шумило зі знахідкою

Унікальний автограф виявили на Острозькому виданні 1595 року, упорядником якого був особисто Василь Суразький. Це дарчий напис письменника для іншого відомого українського духовно-культурного діяча та подвижника Івана Вишенського.

Виявлено ще один слід, який підтверджує перебування Івана Вишенського на Афоні. Цей дарчий напис засвідчує, що Василь Суразький та Іван Вишенський були давно і близько знайомі та підтримували між собою близькі контакти навіть після того, як Іван Вишенський став затворником на Святій Горі Афон”, - повідомив Сергій Шумило.

Він зазначив, що свого часу Агатангел Кримський доволі жорстко розкритикував Івана Франка за те, що той висловив припущення, що Іван Вишенський та Василь Суразький були близькими друзями. За це Івана Франка публічно піддали нищівній критиці та обвинуватили у "безпідставних вигадках" та "спекуляціях". Але тепер, завдяки цій унікальній знахідці, підтверджено правдивість гіпотези Івана Франка та безпідставність критики з боку його опонентів, вважає науковець.