• Головна
  • Україна
  • До 1000 фальшивих документів на місяць: правоохоронці викрили банду

До 1000 фальшивих документів на місяць: правоохоронці викрили банду

Вартість однієї фіктивної довідки з голографічними захисними елементами починалася від 8 тис. грн

На Хмельниччині поліцейські ліквідували діяльність організованої злочинної групи, члени якої щомісяця виготовляли до тисячі підроблених документів. Про це 1 липня повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що банду створив 29-річний мешканець Хмельницького. Друкарні обладнали в орендованих офісних приміщеннях на території міста. Кожен учасник угруповання відповідав за певний напрямок: придбання заготовок документів, збір замовлень через телеграм-канал та інші інтернет-платформи, створення віртуальних гаманців для розрахунку та безпосередньо виготовлення та відправлення підробок.

Зловмисники, зокрема, продавали підроблені посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, посвідки для іноземців про право перебування на території України тощо. Серед іншого фальшиві документи використовувалися військовозобов’язаними чоловіками для втечі за кордон. Тираж підробок становив від 500 до 1000 одиниць на місяць. Вартість однієї фіктивної довідки з голографічними захисними елементами починалася від 8 000 гривень.

Правоохоронці задокументували виготовлення кількох сотень фальшивих документів на понад 1,6 млн грн. Організатору угруповання та його двом спільникам повідомили про підозри. Їм загрожує до п’яти років ув’язнення.