Зеленський змінив командувача Об'єднаних сил ЗСУ

Новим командувачем стане бригадний генерал Андрій Гнатов

Президент Володимир Зеленський ухвалив рішення замінити командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля. Про це він сказав у вечірньому зверненні 24 червня.

“Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова”, — сказав Володимир Зеленський

Цьому рішенню передувало публічне звернення начальника штабу полку "Азов" Богдана "Тавра" Кротевича, у якому він попросив Державне бюро розслідувань провести розслідування щодо військового генерала. Кротевич не назвав прізвища, однак за даними журналістів, йшлося саме про командувача об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля, якого призначили в лютому цього року. До цього Содоль обіймав посаду командувача морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ. На думку азовця, ця людина відповідальна за втрату областей та десятків міст та тисяч українських солдатів.

Що відомо про Юрія Содоля

Юрій Содоль народився 26 грудня 1970 року в Чугуєві Харківської області у родині військових. Освіту отримав у Маріуполі Донецької області, закінчивши школу в 1988 році. Тоді ж вступив до Сумського вищого артилерійського командного училища, де завершив навчання у 1992 році. Успішно закінчив Національну академію оборони України у 2002 році, за спеціальністю бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ. У 2003 році розпочав службу в Десантних військах ЗСУ. А в 2007 році був призначений командиром 25-ї окремої повітряно-десантної бригади. З 2014 року є учасником російсько-української війни. У 2015 році Содоля призначили першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а з березня 2018 року він обіймав посаду командувача Морської піхоти ВМС. У лютому 2022 року його було нагороджено званням Героя України за активну участь у боях під Волновахою Донецької області. Він організував успішний контрнаступ та вивів людей з-під атаки. Брав також участь в обороні Маріуполя. У 2023 році Содоль очолював оперативно-тактичне угруповання у Донецьку на Вугледарському напрямку.

Що відомо про Андрія Гнатова

Андрій Гнатов — український офіцер, бригадний генерал, начальник штабу — заступник командувача військ оперативного командування “Південь” Сухопутних військ Збройних сил України (2022), колишній начальник штабу (2016—2018) та командир (2018—2021) 36-ї окремої бригади морської піхоти.

2001 року закінчив Харківський інститут танкових військ. У 2016—2018 роках обіймав посаду начальника штабу 36-ї окремої бригади морської піхоти. У 2018 році зі створенням командування Морської піхоти України був призначений командиром 36-ї окремої бригади морської піхоти, яку очолював до 2021 року.