• Головна
  • Україна
  • G7 дасть Україні 50 млрд доларів кредиту із заморожених російських активів

G7 дасть Україні 50 млрд доларів кредиту із заморожених російських активів

Фото: Freepik

Україна отримає кредит до кінця 2024 року

Лідери Групи семи (G7) домовилися до кінця року виділити Україні кредит у 50 мільярдів доларів під заставу прибутків від заморожених російських активів. Про це повідомляє французька газета Le Monde із посиланням на представника президента Франції Еммануеля Макрона.

Фінансова підтримка України

Згідно з повідомленням канцелярії французького президента, Україна отримає кредит до кінця 2024 року. "Існує домовленість. Як завжди в G7, лідери ухвалюють рішення, а технічні фахівці потім виконують свою роботу, щоб надати йому форму", – сказав представник Єлисейського палацу. Рішення, як очікується, буде офіційно схвалене на саміті "Групи семи" 13-14 червня, після чого країни повинні будуть визначити технічні аспекти його реалізації.

Підтримка США та міністрів фінансів G7

Раніше США висували пропозицію, щоб надати Україні кредит у 50 мільярдів доларів, а "гасити" його прибутками від активів РФ. Також у G7 розглянуть питання, що буде із російськими активами, якщо їх розморозять у випадку мирної угоди між Україною та Росією. Члени G7 мали низку зустрічей для обговорення саме цього фінансового питання і порушать його на рівні лідерів в італійській Апулії 13-15 червня. Там буде й президент України Володимир Зеленський.

Заморожені російські активи

З початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько 260 млрд євро, понад дві третини з них заморожені в ЄС. Також бельгійська компанія Euroclear тримає близько 191 млрд євро, що належать російському Центробанку, яка у 2023 році заробила на них близько €4,4 млрд.