• Головна
  • Україна
  • 52 скам’янілі молюски юрського періоду намагалися переслати з України до Канади

52 скам’янілі молюски юрського періоду намагалися переслати з України до Канади

Палеонтологічні зразки вилучили

52 молюски юрського періоду спробували переслати за кордон, видаючи їх за декорації для акваріума. Переправити за межі України намагалися прадавні скам’янілості віком 145-149 млн років, які мають культурну та наукову цінність. Про це 14 травня повідомили у Державній митній службі України.

52 рештки скам’янілих істот виявили під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало із Запоріжжя до Канади. Відправник задекларував їх як декорації для акваріума.

Знахідку скерували на експертизу до Національного науково-природничого музею України. Як визначили фахівці, скам’янілі істоти - це поліровані молюски (амоніти), оригінальні фосилії різних родів, які існували ще за юрського періоду. Всі палеонтологічні зразки мають культурну, наукову, музейну та освітню цінність. Експерти рекомендують внести їх до музейного фонду України.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу не було.

Київська митниця склала протокол за пересилання заборонених товарів. Палеонтологічні зразки вилучено.

Нагадаємо, 25 квітня київські митники у трьох посилках виявили 10 древніх каменів зі скам'янілими істотами, які відправники намагалися відправити у Таїланд, США та Іспанію поштою. Скам'янілості, вік яких сягає 443 мільйонів років, мають величезну наукову та культурну цінність.