• Головна
  • Україна
  • В Україні досі діють понад 8 тисяч церков Московського патріархату

В Україні досі діють понад 8 тисяч церков Московського патріархату

Фото: Freepik

З початку повномасштабної війни лише 685 громад перейшли до ПЦУ

Станом на 3 травня 2024 року в Україні все ще діють 8 097 церков, які пов'язані з країною-агресором. Лише 685 громад УПЦ МП перейшли до Православної церкви України, повідомив Опендатабот.

За рік до ПЦУ приєднались 96 церков

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість церков Московського патріархату зменшилася лише на 685. Найбільше переходів до Православної церкви України (ПЦУ) відбулося у Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях. Пік переходів був у 2023 році, тоді до ПЦУ приєдналися 386 громад. Проте з грудня 2023 року по квітень 2024 року ця кількість зросла лише на 96 церков.

Карта України зі статистикою про перехід до ПЦУ. Фото: Опендатабот

Найбільше церков Московського патріархату залишається на Донеччині – 683. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області – по 526 церков у кожній.

Карта України зі статистикою кількості церков МП в областях. Фото: Опендатабот

Важливо, що лише 22 з цих 8 097 церков вказують у своїй назві приналежність до Московського патріархату. 42 церкви в Чернівецькій області Мін'юст самостійно додав назви на кшталт "Релігійна організація не вказала приналежність до Московського патріархату". Ще 7 громад самостійно змінили свою назву з примусового на попереднє. А 3 церкви після такого перейменування — приєдналися до ПЦУ.

До слова, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних з державою-агресором. Наразі законопроєкт готується до другого читання.

Нагадаємо, два дні тому СБУ провела обшуки в митрополита УПЦ МП Луки. Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі.