• Головна
  • Україна
  • В Україні катастрофічно бракує працівників: НБУ назвав найпроблемніші галузі

В Україні катастрофічно бракує працівників: НБУ назвав найпроблемніші галузі

Кількість робочої сили в Україні скоротилася більш ніж на 25%, у порівнянні з довоєнними показниками

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин — міграція, демографічні втрати, окупація, мобілізація та повільна адаптація переселенців на нових місцях проживання. Про це сказано в інфляційному звіті НБУ, опублікованому в ніч на 3 травня.

Так, за оцінками НБУ, робоча сила у віці 15-70 років у 2023 році скоротилася більш ніж на чверть порівняно з 2021 роком. Майже половину цього скорочення забезпечило вибуття з робочої сили тих, хто виїхав за кордон. Так, НБУ зафіксував, що за перший квартал 2024 року за кордон виїхали 150 тисяч людей. Цей показник виявився більшим за той, який прогнозував НБУ.

Значну роль (близько 40% від скорочення робочої сили у 2023 році порівняно з 2021 роком) мали демографічні втрати та окупація, а також перехід до економічно неактивного населення (через вірогідні труднощі з пошуком роботи для переселенців, потребу догляду за іншими членами родини, збільшення кількості пенсіонерів, брак навичок, що затребувані на ринку праці).

Скорочення участі в робочій силі було широкомасштабним за всіма регіонами в Україні, найвідчутніше — у регіонах з активними бойовими діями.

Які галузі найбільше страждають від нестачі працівників

Як наголосили в Нацбанку, через окупацію, міграцію, мобілізацію та проблеми з адаптацією переселенців на нових місцях кількість кандидатів на одне робоче місце на початку квітня 2024 року була нижчою за рівень до повномасштабного вторгнення. Найскладніша ситуація виникла:

  • у сфері логістики;
  • робочих спеціальностей;
  • роздрібної торгівлі;
  • діяльності готелів та ресторанів.

У цих галузях на одне робоче місце претендує менш як один кандидат, що свідчить про суттєвий дефіцит кадрів.

«Навіть у тих видах діяльності, де попит лишається пригніченим, зокрема освіта, дизайн, ІТ, мистецтво й культура, показники є суттєво нижчими за рівні квітня минулого року», — наголосили в НБУ.

У зв’язку з цим, Нацбанк вважає, що, враховуючи подальше відновлення економічної активності та обмежену пропозицію робочої сили, диспропорції на ринку праці зберігатимуться на прогнозному горизонті, що стримуватиме економічну активність.