• Головна
  • Україна
  • Як працює обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних: роз'яснення МЗС

Як працює обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних: роз'яснення МЗС

МЗС запевняє, що обмеження у наданні послуг є тимчасовими і пов'язані виключно з необхідністю адаптувати свої системи до нового мобілізаційного законодавства

Міністерство закордонних справ України пояснило рішення тимчасово припинити надання консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років за кордоном. Про це, у вівторок, 23 квітня, повідомили у МЗС.

Йдеться про приймання нових заяв на консульські послуги від чоловіків віком від 18 до 60 років, які тимчасово перебувають за кордоном. Винятком будуть заяви про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Як пояснили у міністерстві, надання послуг припиняється тимчасово, доки інформаційно-комунікаційні системи МЗС України не будуть змінені відповідно до змін до законодавства про мобілізацію.

Також у МЗС наголосили, що навіть якщо чоловік призовного віку оновив свої дані у ТЦК, він також зможе отримати консульські послуги лише після 18 травня, коли набуде чинності Законом про мобілізацію. Саме тоді відновлять надання консульських послуг чоловікам призовного віку з урахуванням нових вимог щодо військового обліку.

"Після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі", — йдеться у повідомленні.

Крім цього, тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у ДТП, затримання чи стихійні лиха співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський нещодавно підписав закон про посилення мобілізації, який ухвалила Верховна Рада. Раніше йшлося про те, що за кордон з 24 лютого виїхали близько 650 тисяч чоловіків призовного віку. За офіційними даними ЄС, там перебуває понад 800 тис. чоловіків від 18 до 60 років.