• Головна
  • Україна
  • На Хмельницькій АЕС почали будувати нові енергоблоки за американською технологією

На Хмельницькій АЕС почали будувати нові енергоблоки за американською технологією

Вже закладено перший куб бетону енергоблока №5

На Хмельницькій АЕС розпочалося будівництво енергоблоків №5 та №6 за американською технологію AP1000 від Westinghouse. Про це у понеділок, 15 квітня, повідомиляє “Енергоатом”.

11 квітня Енергоатом розпочав зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС. Під час урочистої церемонії заклали перший куб бетону. П’ятий блок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

«Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти. Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

Довідоково: Технологія AP1000 від компанії Westinghouse — це передова ядерна технологія, яка заснована на принципі пасивної безпеки. Це означає, що енергоблоки можуть автоматично підтримувати безпечний стан протягом тривалого часу без зовнішнього електроживлення або людського втручання.