• Головна
  • Україна
  • ДБР викрило багаторічні вирубки лісів у нацпарку «Гуцульщина»

ДБР викрило багаторічні вирубки лісів у нацпарку «Гуцульщина»

Керівництво лісового господарства причетне до вирубки лісів у нацпарку «гуцульщина» на 250 млн грн

Правоохоронці викрили на Прикарпатті керівництво лісгоспу, яке роками незаконно рубало ліс на заповідній території. Про це у понеділок, 15 квітня, повідомили Державне бюро розслідувань та Івано-Франківська обласна прокуратура.

Як сказано в повідомленні ДБР, керівник державного підприємства «Кутське лісове господарство» ще у 2018 році організував групу посадовців, які без жодних дозволів та погоджень видавали документи для проведення рубок на ділянках, які вже понад 20 років не підпорядковані лісовому господарству, а входять до складу Національного природного парку «Гуцульщина». Зрубану деревину вони продавали населенню, а гроші привласнювали. За роки вирубки збитки екології сягнули майже 250 млн гривень.

Підозру в цій справі повідомили чотирьом учасникам групи. Їм інкримінують зловживання службовим становищем і незаконну порубку та збут дерев на території природно-заповідного фонду.

Серед підозрюваних, окрім керівника держпідприємства, також є:

  • виконувач обов’язків головного лісничого;
  • лісничий;
  • інженер з охорони та захисту лісу.

Водночас обласна прокуратура пише про виконувача обов’язків директора лісгоспу, лісничого та двох інженерів.

Наразі двох підозрюваних відправили під варту, одному призначили домашній арешт, щодо четвертого — клопотання про обрання запобіжного заходу на розгляді в суді. Для відшкодування завданих збитків подано цивільний позов. Окрім того, готуються підозри щодо ще двох груп людей, які проводили незаконні рубки на природоохоронній території.