• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада перейменує 7 міст та 44 села: список нових назв

Верховна Рада перейменує 7 міст та 44 села: список нових назв

Перейменували 7 міст та 44 села. Нові назви отримали, зокрема, міста Сєвєродонецьк, Першотравенськ та Первомайськ

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив перейменування 51 населеного пункту. Про це 3 квітня повідомив народний депутат, заступник голови комітету, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський. "Сьогодні відбулося чергове засідання комітету, на якому ми перейменували 51 населений пункт — 7 міст і багато сіл", — повідомив Роман Лозинський.

Які міста переменували:

  1. Першотравенськ (Дніпропетровщина) — Шахтарське,
  2. Красноград (Харківщина) — Берестин,
  3. Первомайський (Харківщина) — Златопіль,
  4. Первомайськ (Луганщина) — Сокологірськ,
  5. Ватутіне (Черкащина) — Багачеве,
  6. Дружба (Сумщина) — Журавське,
  7. Сєвєродонецьк (Луганщина) — Сіверськодонецьк.

Роман Лозинський нагадав, що у 2023 році парламент ухвалив закон про деколонізацію, згідно з яким громади визначаються з назвами своїх населених пунктів, і подають свої пропозиції у Верховну Раду, яка узгоджує назву з Інститутом національної пам’яті та ухвалює відповідні рішення про перейменування. При цьому мешканцям перейменованих населених пунктів не потрібно змінювати документи, в яких значиться стара назва населеного пункту.

"Всі документи чинні, не потрібно йти в ЦНАПи, перереєстровуватися, для юридичних осіб будь-які зміни в документах з часом будуть безкоштовними", — зазначив Лозинський.

Нагадаємо, на Львівщині вирішили перейменувати вісім населених пунктів. Таким 20 березня було рішення комітету держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.