• Головна
  • Україна
  • На Одещині прикордонники затримали стародрук «Кобзаря» та 101 старовинну монету

На Одещині прикордонники затримали стародрук «Кобзаря» та 101 старовинну монету

Виявлений “Кобзар” надрукований у 1939 році, а монети виготовлені у ХVIII-ХХ століттях

На Одещині прикордонники перешкодили вивезенню з України стародруку «Кобзаря» 1939 року. На іншому пункті пропуску пасажир рейсового автобуса намагався вивезти за кордон 101 монету ХVIII-ХХ століття та медаль «За хоробрість» ІV ступеня початку ХІХ століття, повідомили у Державній прикордонній службі України у вівторок, 12 березня.

Стародрук “Кобзаря” жінка перевозила на прохання знайомої

За інформацією пресслужби, під час огляду автомобіля в пункті пропуску «Серпневе» Білгород-Дністровського загону прикордонники виявили «Кобзар» 1939 року. Пасажирка перевозила його в особистих речах. Вона поячснила, що везла стародрук на прохання знайомої і не знала про культурну та історичну цінність видання.

101 монету та срібну медаль чоловік планував вивезти до Молдови

Також в пункті пропуску «Старокозаче» охоронці кордону виявили 101 монету ХVIII-ХХ століття та медаль «За хоробрість» ІV ступеня, яка була введена на початку ХІХ століття.

На Одещині прикордонники перешкодили вивезенню стародруку “Кобзаря” та 101 цінної монети

«Більшість нумізматичної колекції складають монети часів Російської імперії та франки періоду правління Луї-Філліпа І Королівства Франції, іспанські песо, німецькі марки та талери, латвійські лати та бельгійські франки, британські крони», — йдеться у повідомленні пресслужби ДПСУ.

Цінні речі чоловік перевозив в особистих речах в рейсовому автобусі і планував вивезти їх до Молдови, де живе його родич. Виявлені речі прикордонники вилучили та відправили на дослідження експертів.