• Головна
  • Україна
  • Лелеки вже повернулись на Львівщину: найраніше за останні пів століття

Лелеки вже повернулись на Львівщину: найраніше за останні пів століття

Через глобальні зміни клімату частина птахів уже не летить зимувати в Африку

Білі лелеки цього року почали повертатись в Україну найраніше за останні пів століття. Цього року птахів на Львівщині помітили вже 25 лютого, повідомило “Львівобленерго” з посиланням на керівника проєкту охорони білого лелеки в Україні Андрія Бокотея в четвер, 7 березня.

“Перші лелеки зазвичай прилітають в наші краї на початку березня, а масовий приліт відбувається у другій половині березня. В цьому році відмічений найранішній приліт лелек в Україну за пів століття — 25 лютого вже спостерігали зграю лелек на Львівщині”, — цитує орнітолога пресслужба підприємства.

У пресслужбі Львівобленерго також повідомили, що енергетики вже почали встановлювати платформи під гнізда білих лелек на електроопорах. В межах проєкту “Захист білого лелеки” планують встановити 120 таких платформ у містах та селах Львівської області.

Лелече гніздо на платформі над електропорою. Фото: Львівобленерго

Чому лелеки повернулись раніше

Експерт ГО “Дунайсько-Карпатська Програма”, член Західноукраїнського орнітологічного товариства Андрій Кийко в коментарі LVIV.MEDIA розповів, що головною причиною зміни режиму перельотів білих лелек є глобальна зміна клімату. Частина лелек відчувають потепління краще за інших, тому, аби не витрачати життєвий ресурс на перельоти і зимівлю в Африці, зупиняються ближче до України.

“Іноді білі лелеки можуть зупинятись на Півдні Європи, на узбережжях і вологих луках, де є їхня кормова база. Тоді птахи мають можливість швидше повертатись до своїх місць гніздування в Україну”, — каже Андрій Кийко.

Як зазначає експерт, кілька років тому спеціалісти з Галицького національного парку вже фіксували зимівлю лелек на гірських річках, навіть попри холодні зими. Оскільки такі водойми не замерзають, птахи можуть перебувати зиму там, шукати корм поруч із річками, на заплавах.

Різке похолодання не зашкодить лелекам

Андрій Кийко переконаний, що зниження температури повітря в Україні за останні дні не зашкодить птахам. Насправді великі птахи, в тому числі і білі лелеки, є витривалими до короткотривалого похолодання, тому не потребують додаткової опіки.

“Цим птахам треба давати спокій. Звичайно, можна висипати їм купку субпродуктів, щоб вони поїли і отримали додаткову енергію. Але якщо птахи здорові, вони можуть відкочувати ближче до водойм, які не замерзають, чи перелітати в регіони де тепліше, наприклад у Тернопільську область”, — зазначає орнітолог.

Як зміна клімату впливає на лелек

Орнітолог зазначає, що зміни клімату погано впливають на місця проживання птахів. Через підвищення температури висихають луки та болота, а разом з тим зникають земноводні та дрібні гризуни, які є основним кормом для пернатих. Через це останні роки проглядається тенденція до зменшення багатьох видів птахів, в тому числі і лелек. Проте, зміна клімату також може сприяти розмноженню білих лелек. Скорочуючи маршрути перельотів, лелеки зберігають час та фізичний ресурс на вирощування потомства.

«Є така думка, що швидші перельоти допоможуть лелекам стати успішнішими у виведенні і вигодовуванні пташенят. У період розмноження лелеки залежні від корму, мусять шукати поживу ближче до пташенят і швидше і в достатніх кількостях приносити її дітям. Проте точні висновки ми зможемо зробити лише після кількарічних досліджень», — припускає Андрій Кийко.

Білий лелека — великий птах із розмахом крил понад 2 метри та вагою до 4,5 кілограмів. Його ареал — Європа (від Іспанії до Росії), Північна Африка та Азія (від Туреччини до Кавказу). У серпні зграї білих лелек, керуючись інстинктом, починають тягнутися на південь. Повертаються на місця гніздування зазвичай у другій половині березня — першій половині квітня, хоча ранньої весни їх можна місцями побачити й на початку березня.