• Головна
  • Україна
  • Військовим на Хмельниччині платили «бойові» за ремонт будинку тестя командира

Військовим на Хмельниччині платили «бойові» за ремонт будинку тестя командира

Численні зловживання виявили у 48-й інженерній бригаді

На Хмельниччині слідчі обласної поліції розслідують кримінальне провадження, де фігурує керівництво 48 інженерної бригади командування Сил підтримки ЗСУ (військова частина дислокується у Кам’янці-Подільському), пише «Главком» з посилання на дані судового реєстру.

Як йдеться в досудовому розслідуванні, протягом квітня-грудня 2023 року командир інженерної бригади полковник використовував п’ятьох підлеглих-військових на будівництві будинку свого тестя. Безкоштовну працю солдатів на паперах було оформлено як «виконання завдання в рамках бойового розпорядження (бойовий наказ)», за що військовослужбовці отримували з бюджету по 30 тис. грн щомісячно. Як підрахувало слідство, внаслідок незаконних дій бюджет зазнав збитків на 1,2 млн грн.

Крім цього, правоохоронці зафіксували інший випадок зловживання з боку командування 48 інженерної бригади. Заступник командира частини з тилу за попередньою змовою та з дозволу свого керівника організували схему незаконного отримання прибутку із застосуванням техніки військової частини. Зокрема, у червні-листопаді 2023 року на місцевий кар’єр, яким користується ТОВ «Кам’янець-Подільський комбінат будівельних матеріалів», залучався навантажувач Caterpillar 950h та інші військові вантажівки, а також особовий склад. Під час експлуатації навантажувач військових зазнав пошкоджень на суму 400 тис. грн.

«Окрім незаконного отриманого прибутку, також завдано збитків державі нецільовим використанням паливно-мастильних матеріалів, амортизацією військової техніки, внесення недостовірних відомостей у звітні документи щодо роботи військової техніки, а також примушування до виконання обов’язків, не пов’язаних зі службою, цілої низки військовослужбовців», — сказано у судових матеріалах.

Окремо слідство виявило зловживання посадовцями 48 інженерної бригади під час використання 6,3 млн грн на ремонт військових містечок. Гроші виділила Кам’янець-Подільська міська рада за клопотанням командування бригади. У середині січня 2024 року правоохоронці під час обшуку приміщення тилу (логістики), що на території 48 інженерної бригади, відшукали у сейфі службового кабінету готівку — 5,4 тис. євро і 1,3 тис. доларів. Суд визнав ці гроші речовими доказами й арештував їх.

Досудове розслідування в цій справі ведеться за статтею «Привласнення чи розтрата чужого майна в умовах воєнного стану». Винним загрожує позбавлення волі від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.