• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала агента ФСБ, який шпигував на військових полігонах під виглядом інструктора

СБУ затримала агента ФСБ, який шпигував на військових полігонах під виглядом інструктора

Чоловік з власної ініціативи запропонував свої послуги ворожій спецслужбі

Російського агента, який у Миколаївській області шпигував на полігонах ЗСУ під виглядом інструктора, засудили до 15 років позбавлення волі. Про це 1 березня повідомила Служба безпеки України.

Зловмисник був інструктором з тактичної підготовки місцевої громадської організації. Під виглядом тренувань на полігонах Миколаївщини він розвідував місця базування особового складу, військової техніки та складів з боєприпасами Сил оборони. Контррозвідники СБУ затримали його «на гарячому» у лютому 2023 року. Під час обшуку в затриманого вилучили вогнепальну зброю та боєприпаси.

Як встановило розслідування, агент був на зв’язку з прокремлівським блогером Сергієм Лебедєвим (відомий під псевдонімом «Лохматий»), який переховується у Донецьку і працює на ФСБ. На нього чоловік вийшов з власної ініціативи через популярний месенджер та запропонував свою допомогу у війні проти України. Для збору розвідданих російський агент організовував на військових полігонах навчання для місцевих мешканців із тактичної підготовки. Щоб отримати потрібну інформацію, він також намагався використовувати українських захисників, з якими знайомився під час польових тренувань.

Суд визнав зловмисника винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та у незаконному зберіганні боєприпасів і покарав 15 роками позбавлення волі.